VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura26/07/2019

VEČE U ČAST AKADEMIKA VLADETE JEROTIĆA

 

HERCEG NOVI, 26. JULA /SRNA/ - U okviru manifestacije "Trg od knjige" u Herceg Novom održano je veče u čast akademika Vladete Jerotića, a predstavljena je i zbirka poezije "Mape", autora Gojka Božovića.

 

Akademik Dragan Simeunović je, besjedeći sinoć u hercegnovskom Starom gradu o srpskom filozofu, književniku, akademiku Vladeti Jerotiću, rekao da je duhovnost kojom je on obasipao ljude bila isto tako nenametljiva, koliko je bila velika.

"Sasvim u skladu sa jednim od njegovih omiljenih citata o voljenju - `Voli me malo, ali me voli dugo`", rekao je Simeunović.

Prema Simeunovićevim riječima, ono čemu je Jerotić učio ljude u svojim brojnim knjigama, bezbrojnim tribinama i u TV nastupima, vratilo mu se kao što se svakom dobrom učitelju odlično savladana lekcija od mnogih učenika vraća, kao najveće dobro, prenosi Radio "Herceg Novi".

"Svaki narod treba vođu, ali ne samo političkog, već mnogo raznovrsnih predvodnika i uzora. Uvijek za narod postoje značajne ličnosti koje ne moraju formalno biti vođe, ali koje svojom rječju i djelom snažno utiču na narod usljed toga što između njih postoji neka nevidljiva magija uzajamnog dubokog povjerenja i uvažavanja", naglasio je Simeunović.

On je dodao da se takve ličnosti nazivaju harizmatskim i priznaje im se vođstvo, čak i kad one to ne traže.

Književni kritičar i pjesnik Želidrag Nikčević istakao je, između ostalog, da su "sve paralele Jerotića vodile prema dobroti i ljudskoj plemenitosti".

Uz zanimljiva kazivanja o Jerotiću i njegovom djelu, publika je sinoć imala priliku da pogleda odlomke iz popularne emisije "Agape", u kojoj je akademik Jerotić bio čest i drag gost.

U okviru drugog programa, sinoć je na "Trgu od knjige" predstavljena zbirka poezije "Mape" Gojka Božovića, o kojoj je osim autora govorila i književni kritičar Tamara Krstić, koja je istakla da je riječ o "mapi savremenog čovjeka".

"To je mapa savremenog čovjeka sa svim njegovim dilemama, pitanjima, nadama, razočarenjima, bijesovima i galovima, sa bukom, a opet u tišini traženja nekog višeg i drugačijeg i smisla i reda", navela je ona.

Autor je rekao da već neko vrijeme pokušava da u pjesmama oblikuje neku vrstu hronike, onako kako je on vidi.

"To je malo neuobičajeno jer se hronike vežu za prozu. Ipak, meni se čini da i poezija može da bude hronika", dodao je Božović.

Manifestacija "Trg od knjige" otvorena je 22. jula i pod sloganom "Čitaj i tačka" trajaće osam dana, tokom kojih su predviđeni susreti sa piscima, prevodiocima, izdavačima, dramskim umjetnicima, muzičarima i knjigama.