VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura26/07/2019

OTVORENA MANIFESTACIJA "DANI RUSKOG FILMA"

 

TESLIĆ, 26. JULA /SRNA/ - Projekcijom filma "Kako sam proveo ovo ljeto" u Tesliću je večeras otvorena manifestacija "Dani ruske kulture".

 

Manifestaciju je otvorio ataše za kulturu Ambasade Ruske Federacije u BiH Lilja Sabirova, koja je rekla da se radi o nastavku kulturne saradnje sa Teslićem i najavila nadogradnju dobrih odnosa i u oblasti turizma.

Ona je istakla da ova lokalna zajednica ima potencijala i za saradnju u banjskom turizmu, kao i u vjerskom koji će biti promovisan u septembru na manifestaciji u Sarajevu, na kojem će biti predstavnici ruskih katedri za turizam i religiju.

Sabirova je podsjetila da Ambasada Ruske Federacije u BiH svake godine raspisuje konkurs za besplatno studiranje u Rusiji, a da je ovogodišnja kvota 63 studenta.

Direktor Kulturnog centra u Tesliću Željka Draganić Vuković rekla je da je ovo druga po redu manifestacija ruskog filma koja je poklon Ambasade Ruske Federacije ovoj opštini.

"Cilj manifestacije je da našu opštinu na neki način povežemo sa ruskim narodom, kao i da predstavimo bogatu rusku kulturu", rekla je Vukovićeva, te izrazila nadu da će se međusobna saradnja nastaviti i kroz obrazovanje, ekonomiju i turizam.

Direktor Turističke orgnizacije Teslić Suzana Lipovčić navela je da manifestacija "Dani ruske kulture" organizuje u okviru kulturno-zabavne manifestacije "Teslićko ljeto", koje traje do 25. avgusta.

Manifestaciji je prethodila izložba fotografija "Početak Drugog svjetskog rata".

Sutra u 19.00 časova biće prikazan film "Sibirski berberin" dok će u nedjelju, 28. jula, posljednjeg dana manifestacije, biti prikazana dva crtana filma "Ilija Muromec i slavuj razbojnik" u 18.00 časova i "Dobrinja Nikitič i zmaj Gorinič" u 19.00 časova.