VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura26/07/2019

POČELI "LUČINI KNjIŽEVNI SUSRETI"

 

VLASENICA, 26. JULA /SRNA/ - Književni klub "Luča" i Narodna biblioteka iz Vlasenice organizatori su 9. "Lučinih književnih susreta", koji su večeras počeli u Vlasenici.

 

Predsjednik Književnog kluba "Luča" Aćim Todorović rekao je Srni da ove godine na dvodnevnim susretima učestvuje 30 književnih stvaralaca iz Srbije i Republike Srpske, kao i predstavnici izdavačkih kuća.

On je dodao da je večeras, prvog dana "Lučinih književnih susreta", pred vlaseničkom publikom u sali Narodne biblioteke organizovano književno veče na kojem su predstavljeni književni portreti pjesnikinja Milice Jeftimijević Lilić iz Beograda i Dare Radojević iz Gornjeg Milanovca.

Todorović je objasnio da su ove dvije književnice i dobitnice najvećeg ovogodišnjeg priznanja Književnog kluba, "Lučine" povelje, koju vlasenički Klub svake godine dodjeljuje istaknutim stvaraocima, koji su svojim stvaralaštvom doprinijeli i radu Književnog kluba.

"To su umjetnice čija su književna djela prevedena na više stranih jezika i koje su za svoj rad do sada dobile brojna priznanja i nagrade", izjavio je Todorović.

Učesnici "Lučinih književnih susreta" sutra će, u okviru drugog dana manifestacije, posjetiti groblje boraca Šumadijske divizije poginulih u Prvom svjetskom ratu na planini Javor kod Vlasenice, gdje će održati istorijski čas i govoriti stihove, a potom će posjetiti manastir Lovnica u Šekovićima.

U sklopu večernjeg programa u Narodnoj biblioteci u Vlasenici biće održano završno književno veče, na kojem će biti uručene povelje ovogodišnjim dobitnicama.