VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura29/07/2019

KNjIŽEVNIK BUDIMIR DUBAK DOBITNIK NAGRADE "BRANKO RADIČEVIĆ"

 

SREMSKI KARLOVCI, 29. JULA /SRNA/ - Ugledna međunarodna književna nagrada "Branko Radičević", koju dodjeljuje kulturna institucija Brankovo kolo, ove godine pripala je srpskom književniku iz Crne Gore Budimiru Dubaku za njegovo poetsko djelo.

 

Odluku o dodjeli nagrade donio je danas jednoglasno žiri Brankovog kola u sastavu predsjednika Nenada Grujičića i članova Valentine Milačić i Miće Savanovića, saopšteno je iz Brankovog kola.

Međunarodna nagrada "Branko Radičević" biće uručena Dubaku 16. septembra u Sremskim Karlovcima tokom svečanog zatvaranja 48. "Brankovog kola" u Karlovačkoj gimnaziji.

"Poezija Dubaka je od one stilsko-jezičke kovine i osobenosti, koje su zasnovane na filigranskom svođenju slika u prizore snažne imaginacije i bogate leksike. Pored pesama sa pretragama intimnog bića i vaspostavljanja njegove duševne pozicije u svetu, na tematskom planu Dubakove poezije prevladava duhovna lepeza motiva i predložaka iz srpske istorije i kosovskog mita, hrišćanskog i pravoslavnog miljea", navedeno u obrazloženju žirija za dodjelu nagrade.

U obrazloženju se dodaje da je Dubaku, njegovim poetskim i proznim djelom pošlo za rukom ono što nije Branku Radičeviću, čije ime nagrada nosi.

"Ono što Radičević kao svoju najveću želju i ambiciju nije stigao za kratkoga života da ispuni, da poseti fatalno Kosovo Polje i napiše epos o legendarnoj bici, to je Dubak diljem svojih knjiga uspeo", navedeno je u obrazloženja.

Među dosadašnjim dobitnicima međunarodne nagrade "Branko Radičević" su istaknuti pjesnici i pisci iz svijeta Vjačeslav Kuprijanov /Švajcarska-Rusija/, Filip Tanselen /Francuska/, Naso Vajena /Grčka/, Nikita Danilov/Rumunija/.

Tu su i Kerol En Dafi /Velika Britanija/, Valerij Latinjin /Rusija/, Slavomir Gvozdenović /Rumunija/, Babken Simonjan /Jermenija/, Petar Milošević/Mađarska/, Enes Kišević /Hrvatska/, Jirgen Izrael /Njemačka/ i Olga Martinova /Njemačka-Rusija/.

Ovogodišnje 48. "Brankovo kolo" trajaće od 6. do 16. septembra u znaku 195. godina od rođenja Branka Radičevića, a program će se odvijati u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

Branko Radičević /1824-1853/, jedan je od najvećih srpskih pjesnika evropskog lirskog romantizma 19. vijeka. Za kratkog života napisao je svega pedeset četiri lirske i sedam epskih pjesama, dva odlomka epskih pjesama, dvadeset osam pisama i jedan odgovor na kritiku.