VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura31/07/2019

OVOGODIŠNjI DOBITNIK LINGVISTA MILORAD TELEBAK

 

BANjALUKA, 31. JULA /SRNA/ - Ugledni lingvista Milorad Telebak dobitnik je ovogodišnje Kočićeve nagrade za njegovo ukupno lingvističko i književno djelo, saopštio je žiri u sastavu predsjednika Ranka Risojevića, te članova Berislava Blagojevića i Zlatka Jurića.

 

Kočićeva nagrada laureatu biće dodijeljena 24. avgusta prilikom svečane akademije koja će u čast Petru Kočiću biti održana u okviru predstojećeg 54. "Kočićevog zbora".

U saopštenju žirija navodi se da je lingvista Milorad Telebak, profesor srpskog jezika i književnosti, danas poznat gotovo svakoj pismenoj osobi u Republici Srpskoj, a stručnjacima i književnicima u Crnoj Gori i Srbiji.

Cjelokupno djelo Milorada Telebaka posvećeno praktičnim pitanjima srpskog jezika, čime se on svrstao u niz jezičkih djelatnika opredijeljenih za Vukov jezik i Kočićevo jezičko nasljeđe.

"To njegovo opredjeljenje značilo je ozbiljan rad na jeziku našeg vremena koji nam se čini sve oskudnijim i sve ugroženijim, iako imamo sva moguća sredstva i sve moguće institucije zadužene upravo za poslove vezane za naš srpski jezik", saopštio je žiri.

Milorad Telebak pisao je i djelovao u duhu Kočićevog shvatanja narodnog govora i neprestane potrebe za njegovim razvijanjem kulture upotrebe srpskog jezika koji, izvan svake lingvističke sumnje, ima svoj dijahronijski hiljadugodišnji razvoj i utemeljenje na svim jezičkim nivoima.

U saopštenju žirija se ističe da jezički i književni rad Telebaka zaslužuje posebnu pažnju naučne, kulturne i književne javnosti, a dodjeljivanje Kočićeve nagrade predstavlja podršku i neosporiv način ukazivanja na posvećenost ovog autora kočićevskom promišljanju i djelovanju na očuvanju autentičnosti srpskog književnog jezika.

Na Svečanoj akademiji, 24. avgusta biće dodijeljena i nagrada "Zmijanjče", koja je ove godine pripala učenici petog razreda Osnovne škole "Dositej Obradović" iz Banjaluke Lani Bajrić.