VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura03/08/2019

ODRŽANI 18. MEĐUNARODNI ILINDANSKI PJESNIČKI SUSRETI

 

DERVENTA, 3. AVGUSTA /SRNA/ - U Derventi su danas održani 18. Međunarodni ilindanski pjesnički susreti "Prljača 2019", na kojima je učestvovalo više od 40 pjesnika iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Slovenije, Njemačke, Hrvatske i Federacije BiH.

 

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić uručio je pjesnicima prigodne poklone pjesnicima i diplome derventskog Srpskog književnog kluba "Vihor", koji je organizator pjesničkih susreta.

Predsjednik kluba "Vihor" Nenad Simić rekao je da se na manifestaciji ne dodjeljuju samo priznanja i nagrade već se stvaraju i prijateljstva.

Simić je istakao da su priznanje i podršku ove godine dobili i od predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović.

Za osamnaest godina postojanja manifestacije pjesnici su napisali i poklonili više od 1.500 pjesama koje je "Vihor" i objavio.

Bio je raspisan i nagradni konkurs za izbor najbolje pjesme posvećene ljepotama voda na koji je stiglo 78 radova pjesnika iz BiH, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Njemačke i drugih zemalja.

Prvonagrađena pjesma je "Ukrino, tečeš nam kroz vene", autora Milorada Bibinog iz Zrenjanina.

O temi "Ukrinski vodeni cvijet" nagrađena je pjesma "Trenutak stvaranja", autora Savka Pećića iz Dervente, a šaljiva pjesma o vodama i aktivnostima na rijeci je "Štuka", Evite Bojkovac iz Dervente.

Pokrovitelji manifestacije su predsjednik Republike Srpske i načelnik opštine Derventa.