VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura06/08/2019

NA BIJELJINSKOM UMJETNIČKOM SALONU IZLAŽU 22 AUTORA

 

BIJELJINA, 6. AVGUSTA /SRNA/ - U Galeriji Centra za kulturu večeras je otvoren Bijeljinski umjetnički salon za koji kustos Milijanko Miholjčić kaže da nudi dimenziju više i prestižnim autorima i djelima parira umjetničkoj sceni svjetskih metropola.

 

Na jedanaestom salonu prikazano je 66 umjetničkih djela 22 bijeljinska autora među kojima su slikari, fotografi, dizajneri i arhitekte.

Izložbu prati i katalog, a posjetioci će moći da uživaju u izloženim umjetničkim djelima do 25. avgusta.

Bijeljinski umjetnički salon dio je manifestacije "Pantelinski dani" povodom slave grada Svetog Pantelejmona koji se obilježava 9. avgusta.

U okviru slavskih svečanosti večeras je u Muzeju Semberije u Bijeljini otvorena izložba "Tradicionalni proizvodi od šljiva" čiji je autor Gordana Pajić, muzejski savjetnik Narodnig muzeja Valjevo.

Pajićeva kaže da izložba dokumentuje znanja o šljivi i njenoj upotrebi u ishrani kao elementa nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

U zabavnom programu "Pantelinskih dana" na centralnom gradskom trgu održan je koncert učenika Muzičke škole "Kornelije Stanković" iz Bijeljine i Ugljevika.

Direktor škole Slaviša Perić rekao je novinarima da su solisti na harmonici, kamerni sastav i orkestar harmonika izveli kompozicije klasične i tradicionalne muzike.

Od brojnih nastupa i osvojenih nagrada na domaćoj i međunarodnoj sceni u protekloj školskoj godini Perić je izdvojio pobjedu učenika ove škole na festivalima harmonike u Italiji i Crnoj Gori.

Nakon harmonikaša, sugrađanima su se na trgu predstavili folklorni izvođači Semberije, a na sceni je igralo gotovo 300 članova brojnih gradskih ansambala.

Umjetnički rukovodilac Srpskog kulturno-umjetničkog društva "Semberija" Goran Perkić rekao je Srni da je večerašnji nastup kruna rada osam folklornih ansambala u Semberiji.

"Narodne igre u Semberiji još su žive i tradicija se čuva i među mladima, što je krunski zadatak, jer ako djecu ne naučimo tradiciji ostaćemo u budućnosti bez svega", rekao je Perikić.

U okviru "Pantelinskih dana" sutra će u Bijeljini biti održana manifestacija "Dani meda u Semberiji" i prodajna izložba narodnih rukotvorina, počeće trodnevni "Pantelinski vašar" na Agrotržnom centru, a u 21.30 časova na centralnom trgu biće održan koncert "Tropiko benda".