VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura08/08/2019

NAGRADU "STRAŽILOVO" RAVNOPRAVNO DIJELE ČETIRI PJESNIKINjE

 

SREMSKI KARLOVCI, 8. AVGUSTA /SRNA/ - Prestižnu književnu nagradu "Stražilovo", koja će biti uručena 7. septembra na Stražilovu u Sremskim Karlovcima u okviru 48. Brankovog kola, ove godine su ravnopravno podijelile četiri pjesnikinje.

 

Nagrada je pripala Milici Milenković za knjigu "Isposnice", Nataši Bundalo Mikić za zbirku poezije "Treći krug snova", Suzani Rudić za zbirku pjesama "Druga strana ogledala" i Aleksandri Batinić, za pjesnički prvenac "Antikitera".

Nagrada "Stražilovo" će ove godine prvi put biti dodijeljena i za cjelokupni pjesnički opus, a njen laureat je istaknuti srpski pjesnik Krstivoj Ilić, jedan od najizrazitijih savremenih srpskih pjesnika takozvane stražilovske linije pjevanja, odlučio je na današnjoj sjednici žiri u sastavu Nenad Grujičić predsjednik, i članovi Ivan Lalović i Rastko Lončar.

Žiri je u obrazloženju istakao da je treća po redu knjiga pjesama Milice Milenković sastavljena iz dva sonetna vijenca i nekoliko pjesama u slobodnom stihu.

Za zbirku poezije "Treći krug snova" Nataše Bundalo Mikić, žiri navodi da je to njena najzrelija pjesnička knjiga, a za mladu pjesnikinju Suzanu Rudić da u novoj knjizi "Druga strana ogledala" daruje čitaocima pjesme, koje su mješavina zemaljskog i oniričkog.

Prema ocjeni žirija, pjesnički prvenac "Antikitera" Aleksandre Batinić se oslanja na baštinu zaumnog blaga u srpskoj tradiciji i jeziku.

"Stražilovo", tradicionalna nagrada Brankovog kola, čije je sjedište u Sremskim Karlovcima, dodjeljuje se za najbolje pjesničke knjige objavljene u toj kulturnoj instituciji.

Pjesnička manifestacija Brankovo kolo trajaće od 6. do 16. septembra, a njenprogrami biće upriličeni u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu.

Ovogodišnje Brakovo kolo biće u znaku 195 godina od rođenja Branka Radičevića, velikog srpskog pjesnika evropskog lirskog romantizma 19. vijeka, koji je za kratkog života napisao svega 54 lirske i sedam epskih pjesama.

Radičević je još napisao i dva odlomka epskih pjesama, 28 pisama i jedan odgovor na kritiku.