VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura08/08/2019

"BRANKOVA NAGRADA" 22-GODIŠNjOJ PJESNIKINjI KRISTINI MILOSAVLJEVIĆ

 

NOVI SAD, 8. AVGUSTA /SRNA/ - Mlada pjesnikinja Kristina Milosavljević ovogodišnji je dobitnik prestižne 59. "Brankove nagrade", koju tradicionalno dodjeljuje Društvo književnika Vojvodine, saopštio je danas žiri za dodjelu tog priznanja.

 

"Brankova nagrada" 22-godišnjoj Milosavljević pripala je za knjigu pjesama "Piši kad stigneš" u izdanju "PPM Enklava" iz Beograda.

Nagrada će Milosavljevićevoj biti uručena tokom 14. međunarodnog novosadskog književnog festivala koji će u Novom Sadu biti održan od 26. do 29. avgusta.

Žiri Društva književnika Vojvodine za dodjelu "Brankove nagrade" činili su predsjednik Branislav Živanović i članovi Marija Šimoković i Valentina Čizmar, a odluka je donesena jednoglasno.

U obrazloženju žirija navedeno je da je knjiga pjesama "Piši kad stigneš", poezija zanosa, pokreta, intime i usamljenosti.

"Putem sekvence uspomena i probleske sećanja, jezikom koji je savremen, jasan, umereno tropičan, neposredan i komunikativan, podatan dihotomijama i prostornim odrednicama spolja-unutra, dominira osećanje koje se giba i napeto oscilira između odsustva i gubitka/napuštenosti, mogućnosti i razočaranja, straha i neispunjenja, stida i krivice", istakao je žiri, obrazlažući odluku.

Iz žirija su dodali da se poezija Kristine Milosavljević dešava u ravni svakodnevice sa registrom remetilačkih faktora na koje nailazi i iz kojih nastoji da iscrpi neophodnu životnu esenciju.

"To čini, ne bi li ukazala na paradoksalnu egzistenciju subjekta u savremenom svetu, potcrtala njegovu otuđenost, samoću i anksioznost, ali i želju i napor da se /samo/nametnuta prostorna i emotivna distanca na relaciji subjekat–svet savlada, snažnim impulsom za susretom, za drugim, za čime lirsko Ja žudi kroz svoju teskobu", navodi se u saopštenju žirija za dodjelu "Brankove nagrade".

Žiri Društva književnika Vojvodine razmatrao je 18 naslova pristiglih na konkurs za "Brankovu nagradu".