VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura08/08/2019

"LICIDERSKO SRCE" OD 15. DO 19. AVGUSTA I U VIŠEGRADU

 

BEOGRAD, 8. AVGUSTA /SRNA/ - Međunarodni dječiji festival folklora "Licidersko srce" biće održan od 15. do 19. avgusta u Užicu, na Zlatiboru i u Višegradu- Andrićgradu, uz učešće oko 1.000 djece i mladih iz 10 zemalja, najavili su danas organizatori.

 

Na 11. Festivalu učestvovaće mladi iz Republike Srpske, Srbije, Indije, Gruzije, Moldavije, Ukrajine, Njemačke, Češke, Tajvana i Bjelorusije.

Festival se održava u organizaciji Udruženja građana "Era" iz Užica, a u suorganizaciji Grada Užice, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Turističke organizacije Zlatibor, rečeno je na konferenciji za novinare.

Stručni saradnik za odnose s javnošću u opštini Višegrad Jovana Borovčanin Đurević istakla je da im predstavlja veliku čast i zadovoljstvo što su 17. avgusta domaćini Festivala.

"Što se tiče programa u Višegradu, u 13.00 časova biće organizovana folklorna radionica za učesnike, u 16.30 prijem u gradskoj kući, u 17.30 časova defile od Mosta Mehmed-paše Sokolovića, Ulicom kralja Petra do Andrićgrada i u 18.00 časova počinje svečani program Festivala", rekla je ona.

Direkor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović istakao je da se ta izuzetno značajna kulturna manifestacija održava u pograničnom dijelu Srbije i Republike Srpske.

On je rekao da tokom "Liciderskog srca" djeca od osam do 14 godina razmjenjuju znanja sa ostalim učesnicima Festivala.

"Ova manifestacija daje izuzetno značajan doprinos i ukupnim odnosima Republike Srpske i Srbije", naglasio je Cicović, dodavši da je uloga Festivala i promocija svih turističkih potencijala Srpske i Srbije.

On je naveo da je festival "Licidersko srce" za Predstavništvo Srpske u Srbiji od posebnog značaja i da se zato svake godine trude da bude što kvalitetniji.

Član organizacionog odbora Festivala Vlastimir Veljković rekao je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić treći put pokrovitelj manifestacije.

Do sada je na ovom festivalu, koji je prvi put organizovan 2009. godine, učestvovalo oko 8.500 djece iz 40 zemalja Evrope, Azije, te Sjeverne i Južne Amerike.