VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura10/08/2019

OTVORENE SLOVAČKE NACIONALNE SVEČANOSTI

 

BAČKI PETROVAC, 10. AVGUSTA /SRNA/ - U vojvođanskoj opštini Bački Petrovac, nastanjenoj pretežno Slovacima, svečano je otvorena manifestacija slovačke nacionalne svečanosti "100 godina sa narodom, u narodu, za narod".

 

Manifestaciju su sinoć u Slovačkom vojvođanskom pozorištu otvorili predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i premijer Slovačke Petar Pelegrini.

Slovački premijer je ocijenio da je ovaj jubilej dokaz očuvanja identiteta i vitalnosti slovačke manjine u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini i Srbiji.

"Divan je osećaj biti ovde, u Vojvodini, i videti naš maternji jezik na svim stranama. Hvala Pokrajinskoj vladi i svim institucijama, jer podržavate očuvanje i razvoj našeg identiteta", rekao je Pelegrini na otvaranju.

Mirović je čestitao nacionalni praznik i podsjetio da se odlukom Skupštine Vojvodine 9. avgust obilježava kao datum od posebnog značaja.

On je rekao i kako je ustanovljeno pokrajinsko priznanje u oblasti ljudskih i manjinskih prava "LJudevit Mičatek" koje će prvi put biti dodijeljeno u decembru kao počast, ne samo budućem laureatu, već i LJudevitu Mičateku - velikanu i borcu za prava Slovaka i svih drugih naroda.

Mirović je podsjetio da se u Bačkom Petrovcu, najvažnijem centru slovačke nacionalne manjine u Vojvodini, slavi i 100 godina od osnivanja slovačke gimnazije i štamparije.

Slovacima je veliki jubilej čestitao i novosadski gradonačelnik Miloš Vučević.

"Ponosni smo na vas, jer ste očuvali svoj identitet, jezik, kulturu, pismo i sve ono što krasi AP Vojvodinu i Srbiju. Čast je i privilegija biti večeras sa vama", rekao je Vučević.

Svečanosti su prisustvovali i potpredsjednik Pokrajinske Vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice Mihalj Njilaš, kao i ambasador Slovačke Dagmar Repčekova.