VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet10/08/2019

NIJE BILO SAJBER NAPADA

 

LONDON, 10. AVGUSTA /SRNA/ - Nestanak struje u više hiljada domaćinstava u Britaniji nije rezultat sajber napada, saopštila je danas kompanija koja je zadužena za prenos električne energije.

 

Dankan Bart, jedan od direktora kompanije "Nacionalna mreža", rekao je da je do nestanka struje došlo zbog skoro simultalnog kvara na dvije električne centrale, što je dovelo do toga da je sistem isključio struju u nekim dijelovima zemlje.

On je dodao da je kompanija uvjerena da nije bilo zle namjere niti se radi o sajber napadu, ali i da je kvar na dvije centrale u isto vrijeme "veoma rijedak događaj" i da se tako nešto posljednji put dogodilo 2008. godine.

"Iako su ovakvi događaji van kontrole, imamo planove kako da odgovorimo i sistem je funkcionisao po planu nakon isključenja jednog dijela potrošača", rekao je portparol "Nacionalne mreže", objavio je danas "Juronjuz".

Tim Grin iz Labaratorije budućnost energije sa Imperijalnog koledža u Londonu rekao je da su kvarovi registrovani na električnoj centrali na jugu Engleske i vjetroelektrani u Sjevernom moru.

On je dodao da nije poznato da li su ti događaji povezani ili se radi o slučajnosti.