VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet10/08/2019

HUA ČUNJING: NE MIJEŠAJTE SE U UNUTRAŠNjA PITANjA KINE

 

PEKING, 10. AVGUSTA /SRNA-Rojters/ - Kina je poručila Britanija da se ne miješa u njene unutrašnje stvari nakon što je britanski ministar spoljnih poslova Domnik Rab pozvao na nezavisnu istragu nedavnih protesta u Hong Kongu.

 

Rab je juče u telefonskom razgovoru sa šefom uprave Hong Konga Keri Lem pozvao na nezavisnu istragu, saopštio je Forin ofis u Londonu.

"Jednostavno je pogrešno da britanska Vlada direktno razgovara sa izvršnim administratorom Hong Konga i vrši pritisak", rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing.

Ona je dodala da kineska strana ozbiljno apeluje da Britanija prekine da se miješa u unutrašnja pitanja Kine, te je pozvala London da prekine sa "zapaljivim" optužbama u vezi sa Hong Kongom, koji, podsjetila je, više nije britanska kolonija, pa Britanija nema supervizorska prava.

Policija Hong Konga danas je ispalila suzavac kako bi rastjerala demonstrante u centru grada. Aktivisti djeluju širom Hong Konga, a više hiljada je na aerodromu.

Policija je upotrijebila suzavac bez prethodnog upozorenja nakon što je više stotina aktivista blokiralo raskrsnicu u kvartu Tai Vai.

Hong Kong proteklih devet sedmica potresaju demonstrancije.

Rab je juče osudio nasilje u Hong Kongu, ali je istakao pravo na mirne proteste.