VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo14/08/2019

DžIHADISTI TRAJNA I NAJVEĆA PRIJETNjA PO BEZBJEDNOST

 

BEČ, 14. AVGUSTA /SRNA/ - Islamistički ekstremizam i džihadistički terorizam predstavljaju trajnu i najveću prijetnju po bezbjednost Austrije i liberalno-demokratska društva, navodi se u godišnjem izvještaju Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma /BVT/.

 

U izvještaju se ističe da vlasti Austrije daju prioritet sprovođenju mjera protiv aktivnosti "Al kaide" i "Islamske države", ali i manjih grupa koje su povezane ili inspirisane ovim velikim terorističkim organizacijama.

BVT upozorava da su napadi u više evropskih gradova u posljednjih nekoliko godina pokazali da postoji prijetnja i od pojedinaca koji sami vrše napade.

Dokument je pokazao da se do oktobra 2017. godine u Siriji i Iraku na strani islamista bori 313 austrijskih državljana, od kojih se, prema procjenama, u Austriju vratilo njih 94.

U izvještaju se ističe da su vlasti uspješno spriječile odlazak 59 lica iz Austrije u Siriju i Irak, uključujući 22 žene, a da su do avgusta 2017. godine uhapšena 64 strana borca, od kojih je 20 odsto njih u dobu od 16 do 21 godinu.

Izvještaj BVT-a pokazuje i to da su borci iz Austrije, uglavnom pripadnici druge generacije migranata iz Čečenije, Turske i BiH.

BVT smatra da prijetnju predstavljaju povratnici i lica koja su spriječena u namjeri da napuste Austriju i pridruže se džihadistima.

Iako ne postoji poznata grupa džihadista u Austriji, austrijski muslimani pružaju podršku međunarodnim grupama kao što su "Islamska država" ili "Hamas", a pojedini austrijski državljani su 2014. godine svoju podršku isticali objavljivanjem fotografija na društvenim mrežama.

U Austriji do sada nije izvršen nijedan teroristički napad, ali postoje određeni izvještaji o osnivanju grupa pristalica "Islamske države" u Beču.

Služba navodi i to da je zabrinuta zbog, kako je navedeno, "džihadističke ekstremističke mreže" na području zapadnog Balkana, koja može da predstavlja opasnost po Austriju, uz napomenu da u toj zemlji živi značajan broj Srba i Bošnjaka.

Pravni okvir za borbu protiv terorizma u Austriji je širok i sveobuhvatan, a u julu 2013. godine usvojena je Austrijska bezbjednosna strategija u kojoj se naglašava međunarodna saradnja u području borbe protiv terorizma.

U strategiju je uključena i "uspješna integracija imigranata", koju austrijske vlasti smatraju neophodnom za sprečavanje radikalizacije i ekstremizma u Austriji.

Austrijske vlasti su u okviru sprečavanja ekstremizma u oktobru 2017. godine zabranile nošenje burke u javnosti ili bilo kakvog odjevnog predmeta koji prekriva cijelo lice.