VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo14/08/2019

MORINA IZAŠAO IZ PRITVORA

 

BEOGRAD, 14. AVGUSTA /SRNA/ - Sjevernomakedonske vlasti pustile su danas iz pritvora u Skoplju bivšeg pripadnika terorističke OVK Tomora Morinu, kojeg je pravosuđe Srbije optužilo za ratne zločine na Kosmetu.

 

Članovi Morinine porodice viđeni su kako ga vode iz pritvora, a jedan od njih je izjavio da je "pravda pobijedila", javlja "Slobodna Evropa".

Srbija je od vlasti Sjeverne Makedonije tražila izručenje Morine prema potjernici Interpola, a pod optužbom da je počinio zločine kao komandant OVK tokom rata na Kosovu.

Ranije danas Vrhovni sud u Skoplju donio je odluku da Sjeverna Makedonija neće izručiti Srbiji Morinu, uz obrazloženje da za to nisu ispunjeni svi zakonski uslovi.

Ministar pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da odluka Vrhovnog suda Sjeverne Makedonije da Morinu, optuženog za ratne zločine na Kosmetu, ne izruči Srbiji predstavlja veliku sramotu za međunarodno pravo i još veći udar za porodice žrtava koje decenijama čekaju pravdu.

Bivši pripadnik terorističke OVK Tomor Morina uhapšen je prije nekoliko dana na graničnom prelazu Blace na osnovu Interpolove potjernice.

Morina je u Srbiji je optužen za zločine protiv čovječnosti na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.