VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura16/08/2019

STEVAN TONTIĆ DOBITNIK VELIKE BAZJAŠKE POVELJE

 

BEOGRAD, 16. AVGUSTA /SRNA/ - Ovogodišnji dobitnik Velike bazjaške povelje, najznačajnijeg književnog priznanja Srba u Rumuniji i jednog od najznačajnijih u srpskom rasejanju, je pjesnik Stevan Tontić.

 

Nagrada laureatu će biti uručena u nedjelju, 18. avgusta, u porti manastira Bazjaš /zadužbina Svetog Save/ u prisustvu Vladike Lukijana i srpskog sveštenstva u Rumuniji, objavilo je Udruženje književnika Srbije /UKS/ na svom sajtu.

Svečanosti će prisustvovati generalni konzul Srbije u Temišvaru Vladan Tadić, srpski pisci iz deset zemalja, predstavnici kulturnih institucija iz Srbije i više od 1.000 Srba koji se u Bazjašu okupe svake godine o Preobraženju.

Manifestaciju je podržala Vlada Rumunije, a novčani dio nagrade za književno stvaralaštvo, koju dodjeljuje Savez Srba u Rumuniji, obezbijedila je i ove godine opština Vršac.

Prethodno će u Generalnom konzulatu Srbije u Temišvaru sutra biti otvoreni Dani preobraženja Srba u Rumuniji, kada će uz srpske pisce biti i njihove rumunske kolege.

Na otvaranju biće predstavljen Tontić, kao i dvojezična temišvarsko-novosadska antologija "U istom ogledalu" i antologija "Otkrivanje Srba u Rumuniji".

Manifestacija obuhvata međunarodne večeri poezije, skupove o srpskoj književnosti u rasejanju i obilazak više mjesta na Dunavu u kojima je većinsko stanovništvo srpsko.