VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura19/08/2019

OTVORENA SOBA SJEĆANjA NA PETRA KOČIĆA

 

BANjALUKA, 19. AVGUSTA /SRNA/ - Otvaranjem sobe sjećanja na Petra Kočića u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci, počela je manifestacija "Kočićev zbor".

 

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da se otvaranjem spomen-sobe želi sačuvati sve što je vrijedno u životu i radu srpskog velikana Petra Kočića.

"`Kočićev zbor` je jedna od najvažnijih manifestacija u Republici Srpskoj. Cilj nam je da sačuvamo jezik i pismo srpskog naroda kao nacionalno obilježje", rekla je novinarima Trivićeva.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić naglasio je da grad svake godine želi da oplemeni "Kočićev zbor".

"Imamo stalni sadržaj posvećen Kočiću, što je od izuzetnog značaja. Ova soba prilagođena je 21. vijeku, a našeg velikana približili smo sadašnjim generacijama", kaže Radojičić.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske LJiljana Petrović Zečić rekla je da izložba, upriličena u sobi sjećanja na Petra Kočića, prati životni put srpskog velikana, sa posebnim osvrtom na njegov književni i politički rad.

"Interaktivan pristup sadržajima koji su prikazani u različitim formatima, od fotografije i dokumenta, preko audio i video-zapisa, do holograma i virtuelne realnosti, prilagođen je posjetiocima svih uzrasta", rekla je Zečićeva.

Manifestacija posvećena narodnom tribunu Petru Kočiću donosi brojne sadržaje koji će biti održani do 25. avgusta na tri lokacije - u Banjaluci, Stričićima i Beogradu.

Svečana akademija biće održana 24. avgusta, a njen koncept će biti nešto drugačiji u odnosu na protekle.

Poslije zvaničnog dijela koji obuhvata i svečano uručenje ovogodišnje Kočićeve nagrade biće održan polučasovni koncert Olivera Njege uz klavirsku pratnju Nevene Živković.

I ove godine borbe bikova, koje tradicionalno privlače veliki broj posjetilaca, moći će da se gledaju u dva navrata, pošto je predviđeno da budu priređene u subotu i nedjelju, 24. i 25. avgusta, na zborištu u Stričićima.