VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo20/08/2019

ALEKSANDAR PETROVIĆ AUTOR NAJVEĆEG SRPSKOG FILMA "TRI"

 

BIJELJINA, 20. AVGUSTA /SRNA/ - Jedan od najvećih srpskih, eks-jugoslovenskih i evropskih filmskih režisera 20. vijeka Aleksandar Petrović preminuo je na današnji dan 1994. godine - ostala su njegova remek djela "Tri", "Skupljači perja", "Biće skoro propast sveta", "Seobe", "Majstor i Margarita", "Grupni portret sa damom"...

 

Petrović je bio jedan od simbola "crnog talasa" eks-ju i srpskog filma sredinom prošlog vijeka.

Njegov prvi dugometražni film "Dvoje" 1961. godine prikazan je na Festivalu u Kanu.

Film "Tri", koji mnogi filmski kritičari smatraju najboljim srpskim i eks-jugoslovenskim filmom, nominovan je za Oskara 1966. godine.

"Skupljači perja" 1967. godine osvajaju Veliku specijalnu nagradu u Kanu, kao i nagradu FIPRESCI, odnosno nagradu kritike.

Ostvarenje "Biće skoro propast sveta" spada među najbolje Petrovićeve filmove, a inspirisan je romanom Fjodora Dostojevskog "Zli dusi".

Poznate su Petrovićeve ekranizacije klasika evropske književnosti, prije svega romana "Seobe" Miloša Crnjanskog, zatim "Majstor i Margarita" Mihaila Bulgakova, kao i "Grupni portret s damom", koji je urađen po literaturi Hajnriha Bela.

Aleksandar Petrović ostao je upamćen po preplitanju filma i literature u svojim ostvarenjima.

Njegovi filmovi dobili su niz priznanja od nagrada u Puli, sa najvećeg nekadašnjeg jugoslovenskog filmskog festivala, preko kanske nagrade, nagrade na Venecijanskom festivalu...

Nakon ekranizacije "Majstora i Margarite" i skidanja filma sa repertoara pod optužbom da je riječ o "antikomunističkom filmu", Petrović biva isključen sa Katedre profesora filmske režije na beogradskoj Akademiji za film, pozorište, radio i televiziju i prinuđen je da napusti zemlju.

Veliki njemački pisac i nobelovac Hajnrih Bel povjerava Petroviću ekranizaciju njegovog "Grupnog portreta sa damom". Film je prikazan u Kanu 1977. i bio je nominovan za "Zlatnu palmu".

Film je u Njemačkoj nagrađen Zlatnom filmskom trakom za najbolju žensku ulogu koja je pripala Romi Šnajder i Srebrnom filmskom trakom za film u cjelini.

Aleksandar Petrović umro je u Parizu na današnji dan 1994. godine, ostavivši iza sebe niz filmskih bisera, koji nisu samo vrh srpske, već i evropske i svjetske kinematografije.