VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo20/08/2019

OBILJEŽENE 24 GODINE OD POGIBIJE AMERIČKIH DIPLOMATA NA IGMANU

 

SARAJEVO, 20. AVGUSTA /SRNA/ - Uz vojne počasti, na Igmanu su danas obilježene 24 godine od pogibije američkih diplomata Jozefa Kruzela, Roberta Frejzera, Semjuela Nelsona Drua i francuskog vojnika Stefana Raula, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

 

Na spomen-obilježju, na mjestu njihove pogibije, vijence su položili izaslanici Predsjedništva BiH, Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, ambasada SAD i Francuske u BiH, Misije OEBS-a, Štaba NATO-a u Sarajevu, te predstavnici lokalnih vlasti i boračkih organizacija.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović podsjetio je na žrtvu koju su američke diplomate i francuski vojnik dali u naporima za okončanje rata u BiH.

On je izrazio ponos što Oružane snage BiH daju doprinos očuvanju i izgradnji mira i bezbjednosti u cijelom svijetu, dodajući da na taj način demonstriraju istu onu humanist koja je odlikovala poginule, kojima je danas odavana počast.

Američke diplomate Jozef Kruzel, Robert Frajser, Semjuel Nelson Dru i francuski vojnik Stefan Raul tragično su izgubili život 19. avgusta 1995. godine na Igmanu, vraćajući se u Sarajevo nakon obavljene mirovne misije.