VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo20/08/2019

U TOKU OBUKA NASTAVNIKA ZA ŠKOLSKE MEDIJATORE

 

BRČKO, 20. AVGUSTA /SRNA/ - U Drugoj osnovnoj školi u Brčkom u toku je obuka nastavnika iz svih 15 osnovnih škola za školske medijatore radi prevencije vršnjačkog nasilja.

 

Nastavnica matematike u Drugoj osnovnoj školi Snežana Lukić rekla je novinarima da su obuke dio projekta "Školska medijacija" koji se provodi treću godinu za redom i da je u planu da u njega budu uključeni profesori i učenici srednjih škola.

"U protekle dvije godine, zahvaljujući medijaciji, uspješno smo riješili više konfliktinih situacija među učenicima i spriječili njihov dalji razvoj", rekla je Lukićeva.

Ona je pojasnila da medijacija podrazumijeva rješavanje konflikta razgovorom.

"Kada primijete problem među vršnjacima, obučeni učenici medijatori odmah reaguju i pozovu ih na razgovor. Ukoliko učenici koji imaju problem ne žele da razgovaraju sa medijatorima, onda taj razgovor obavljaju nastavnici medijatori", pojasnila je Lukićeva.

Projekat provodi Organizacija za jačanje ljudske bezbjednosti iz Slovenije, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Republike Slovenije putem Programa razvojne saradnje.

Predstavnik Organizacije za jačanje ljudske bezbjednosti iz Slovenije Martin Silić rekao je da obuku nastavnika vrše stručnjaci za medijaciju iz Slovenije.

"Želimo da osposobimo ne samo školske medijatore, nego i trenere medijatore da bi nastavili obučavanje nastavnika, a oni učenika po završetku projekta. Potrebno je i da formiraju asocijaciju koja bi im obezbjeđivala donatorska sredstva za dalji samostalan rad", rekao je Silić novinarima.

Projekat "Školski medijator" na području BiH provodi se od 2017. godine, trajaće još godinu dana, a u njega su uključene osnovne škole u Brčkom, Gračanici, Doboju, Brodu, Derventi, Tuzli i Mostaru.