VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura22/08/2019

SRPSKA KNjIŽEVNOST NA SAJMU KNjIGA U PEKINGU

 

BEOGRAD, 22. AVGUSTA /SRNA/ - Na Međunarodnom sajmu knjiga u Pekingu, koji počinje danas, nizom programa i publikacija biće predstavljeni srpska književnost, izdavaštvo i kultura.

 

Srbija će nastupiti na nacionalnom štandu, a predstavljanje će proteći u znaku niza značajnih godišnjica, saopšteno je danas iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Glavne teme nastupa su 810 godina od nastanka Studeničkog tipika Svetog Save,
znamenitog spisa ugrađenog u temelje Srpske pravoslavne crkve, države i kulture, kao i 800 godina od sticanja samostalnosti srpske Crkve.

Biće obilježeno i 90 godina od rođenja srpskih pisaca Milorada Pavića i Aleksandra Popovića, 30 godina od smrti Danila Kiša, 70 godina od smrti Rastka Petrovića, te 120 godina od rođenja Radeta Drainca.

Specijalni gosti na štandu Srbije biće profesor Peng Jučao i studenti srpskog jezika na Univerzitetu za strane jezike u Pekingu, kao i savremeni srpski pjesnik Petar Matović.

Srbija i njena kultura biće predstavljene specijalnim publikacijama na engleskom i kineskom jeziku, u kojima je velika pažnja posvećena srpsko-kineskim kulturnim vezama.

Međunarodni sajam knjiga u Pekingu biće završen u ponedjeljak, 26. avgusta, dodaje se u saopštenju.