VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet22/08/2019

MAKRON: NEMA VREMENA ZA PREGOVORE O NOVOM "BREGZITU"

 

PARIZ, 22. AVGUSTA /SRNA-Rojters/ - Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je britanskom premijeru Borisu Džonsonu da nema dovoljno vremena za pregovore o novom sporazumu za "Bregzit".

 

Njemački kancelar Angela Merkel juče je sugerisala da Velika Britanija i EU mogu da pronađu rješenje o spornom pitanju "bekstopa" tokom narednih 30 dana.

"Ono što je Merkelova juče rekla i što je u skladu sa suštinom naših razgovora je da nam je neophodna vidljivost u roku od 30 dana. Niko neće čekati do 31. oktobra a da prije toga da ne pokuša da pronađe dobro rješenje", izjavio je Makron na konferenciji za novinare sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

"Bekstop" aranžmanom predviđeno je da Velika Britanija ostane u carinskoj uniji sa EU na neodređeno vrijeme ako se dogodi "Bregzit" bez sporazuma Londona i Brisela.

Džonson je na funkciju premijera došao prošlog mjeseca nakon što njegov prethodnik na toj funkciji Tereza Mej u tri navrata nije uspjela da od parlamenta dobije odobrenje za sporazum o kojem je pregovarala sa EU.