VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet23/08/2019

ANTIRUSKA IDEOLOGIJA NANOSI ŠTETU EVROPSKIM ZEMLJAMA

 

PARIZ, 23. AVGUSTA /SRNA/ - Suprotstavljajući se povratku Rusije u novu Grupu osam /G8/, Evropska unija pokazuje apsurdnu parodiju na Hladni rat, ocijenila je lider partije Nacionalno ujedinjenje i član Odbora za međunarodne poslove francuskog parlamenta Marin Le Pen.

 

Ona je na svom nalogu na Tviteru napisala da je antiruska ideologija ostatak iz prošlosti koja ne samo da ne odgovara interesima evropskih zemalja, već im nanosi štetu.

Američki predsjednik Donald Tramp ranije se složio sa prijedlogom francuskog predsjednika Emanuela Makrona da pozove Rusiju na samit G7 2020. godine u SAD.

Očekuje se da će Tramp ovo pitanje pokrenuti na samitu G7 u Bijaricu, prenosi "Sputnjik".

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je ranije da zvanična Moskva sve kontakte sa zemljama G7 smatra korisnim i ne isključuje obnavljanje formata G8.

Međutim, britanski premijer Boris Džonson obećao je da će se London usprotiviti povratku Rusije u G8.

Viši izvor u strukturama Evropske unije izjavio je za "Sputnjik" da se EU protivi povratku Moskve u format G8 sve dok se, kako kažu, ne otklone razlozi koji su doveli do njenog isključivanja.

G7 trenutno čine Velika Britanija, Njemačka, Italija, Kanada, SAD, Francuska i Japan. Grupa je preimenovana u G8, nakon što se Rusija pridružila 1997. godine.

Zapadne zemlje su 2014. godine odlučile da se vrate formatu G7, nakon prisajedinjenja Krima Rusiji i pogoršanja odnosa sa Moskvom.