VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Hronika23/08/2019

SRPSKI POVRATNIK NAPADNUT I IZVRIJEĐAN NA NACIONALNOJ OSNOVI

 

RIJEKA, 23. AVGUSTA /SRNA/ - Pravni savjetnik Srpskog narodnog vijeća Milan Eraković izjavio je da je sedamdesetogodišnji srpski povratnik Dobrivoje Arsić verbalno, a potom i fizički napadnut u okolini Rijeke, te da je među napadačima starac prepoznao stanara susjedne zgrade.

 

Fizičkom napadu, koji se dogodio u utorak, 20. avgusta, prethodilo je verbalno vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, nakon kojeg je Arsić dva puta zvao policiju.

"Indikativno je da su napadači znali ime i prezime povratnika, te je vrijeđanje bilo usmjereno na njegovu nacionalnost i činjenicu da je povratnik. Kako se dolazak policije odužio, došlo je i do fizičkog napada. Iako je povod bio problem u vezi sa parkiranjem ispred stambene zgrade, Arsić je prije nego što je pretučen izvrijeđan zato što je Srbin. On ima 70 godina, a još je i invalid", rekao je Eraković.

Portal "Indeks" objavio je da je u posjedu medicinske dokumentacije u kojoj su navedene povrede koje je zadobio Arsić.

Srpsko narodno vijeće /SNV/ podnijelo je, uz saglasnost Arsića, krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinilaca za krivična djela prijetnje, nanošenje tjelesnih povreda i uznemiravanje.

Iz SNV-a poručuju da imaju sumnje da je i postupanje policajaca bilo etnički obojeno.

"Imamo neformalna saznanja da je postupanje policajaca, nažalost, etnički obojeno. Protiv napadača nisu podnesene prekršajne prijave već protiv žrtve napada. Prema riječima napadnutog, samo je činjenica da je srčani bolesnik spriječila njegovo privođenje i upućivanje prekršajnom sudiji. Iako je Arsić tražio uvid u spis, to mu nije omogućeno, već je traženo od njega da to uradi u pisanoj formi, što je on i učinio. S obzirom na to da je u međuvremenu stigla krivična prijava SNV-a, policija hitno poziva Arsića na razgovor povodom toga koji traje četiri časa, iako je on u predinfarktnom stanju", rekao je Eraković.

On je dodao da to nije prvi put da Policijska uprava primorsko-goranska tako postupa.

Petoro ljudi, među kojima je i devetogodišnje dijete, povrijeđeno je u utorak, 20. avgusta, kada je grupa maskiranih napadača upala u kafić u opštini Biskupija kod Knina gdje su gosti gledali fudbalski meč između beogradske "Crvene zvezde" i švajcarskog "Jang bojsa" u okviru plej-ofa Lige šampiona.

Povrijeđeni su hospitalizovani u lokalnoj bolnici.

I u Đevrskama kod Kistanja nekoliko lica je ušlo u kafić i počelo provocirati goste koji su gledali utakmicu, a vlasnik objekta kaže da je riječ uglavnom o provokacijama na nacionalnoj osnovi.

Iz Policijske uprave šibensko-kninske saopšteno je da je privedeno na kriminalističku obradu nekoliko osoba koje se dovode u vezu sa napadom na vlasnika i goste kafića u Uzdolju kod Knina.