VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet23/08/2019

VAŠINGTON DA SE FOKUSIRA NA SVOJE OBAVEZE, A NE DA PODUČAVA DRUGE

 

PEKING, 23. AVGUSTA /SRNA/ - Vašington bi prvenstveno trebalo da se fokusira na sopstvene međunarodne obaveze i njihovo sprovođenje, a ne da podučava druge šta i kako treba da rade, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Geng Šuang.

 

Komentarišući novi izveštaj Stejt departmenta o ispunjavanju obaveza u okviru Sporazuma o kontroli naoružanja, kineski diplomata je na brifingu rekao da odgovarajući sporazumi i mehanizmi za kontrolu i neširenje naoružanja predstavljaju stubove međunarodne bezbjednosti, stabilnosti i mira.

"Oni treba da se u potpunosti poštuju i sprovode. Kina je oduvijek bila odgovorna zemlja i ispunjavala je svoje međunarodne obaveze. Cijeli svijet to jasno vidi", istakao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, prenosi "Sputnjik".

Prema njegovim riječima, stiče se utisak da SAD vole drame i da pridikuju drugima.

"Kao država koja neprestano mijenja svoje mišljenje i povlači se iz različitih sporazuma, SAD nemaju pravo da govore o ispunjavanju obaveza /od drugih zemalja/. SAD povukle su se iz Zajedničkog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu i izašle iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, čemu se protivila međunarodna zajednica", naveo je kineski diplomata.

On je ocijenio da bi SAD najprije trebalo da obrate pažnju na sopstvene obaveze i fokusiraju se na njihovo sprovođenje, a ne da podučavaju druge.

Stejt department je objavio novi izvještaj o ispunjavanju svojih obaveza iz različitih sporazuma o kontroli naoružanja, neširenju oružja i razoružanju.

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa prestao je da važi 2. avgusta, na inicijativu SAD, koje su optužile Rusiju da ga krši, što Moskva negira.

Izvještaj, između ostalog, napominje da Rusija ne poštuje, a Kina možda ne poštuje moratorijum na nuklearna testiranja. Kada je riječ o Rusiji, Stejt department ponavlja podatke američke obaveštajne službe, objavljene u junu - da se ona ne pridržava standarda "nulte snage".

Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih ispitivanja potpisan je 1996. godine, ali brojne zemlje, uključujući i SAD i Kinu, još ga nisu ratifikovale, za razliku od Rusije, koja je to učinila 2000. godine.

Pri tome, zemlje koje posjeduju nuklearno oružje dobrovoljno su se obavezale da neće vršiti takva ispitivanja. SAD se pridržavaju sopstvenog standarda "nulte snage", koji nije međunarodno priznat, ali po kojem one ocjenjuju politiku drugih zemalja.

U junu je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo optužbe protiv Rusije "apsolutno neosnovanim" i izjavilo da se one ne mogu posmatrati drugačije, osim kao "prikrivanje" koraka samog Vašingtona o izlasku iz Sporazuma o zabrani nuklearnih ispitivanja i ponovnom pokretanju obimnih nuklearnih testova.