VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana25/08/2019

TRIVIĆ: MANIFESTACIJA OD JAVNOG INTERESA ZA SRPSKU

 

STRIČIĆI, 25. AVGUSTA /SRNA/ - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da Kočićev zbor svojim programskim sadržajima obuhvata širok spektar učesnika zbog čega je ova manifestacija od javnog interesa za Srpsku.

 

Trivićeva je istakla da je današnji skup u Stričićima tradicionalna manifestacija koja okuplja oko 50.000 ljudi iz raznih krajeva.

"Petar Kočić čuvao je srpski jezik, pismo i nacionalni identite Srba na ovim prostorima", rekla je Trivićeva novinarima nakon polaganja vijenaca poginulim srpskim borcima na spomenik u Stričićima.

Prema njenim riječima, srpski borci su najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske, a među njima su i oni čijim sjenima se poklanjaju danas u Stričićima.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić ocijenio je da se Kočićeva djela i ideje, patriotski pokreti i činjenja nastavljaju i u decenijama poslije njega, te napomenuo kako su se kroz vijekove mijenjali okupatori i borbe za ovu zemlju.

Radojičić je istakao da su se borci Vojske Republike Srpske zalagali za iste ideje, pokrete i istinu kao što je to radio i Kočić.

Predsjedavajući Predsjedništva Boračke organizacije grada Banjaluka Goran Rogić je naveo da su ovakva okupljanja prilika za prisjećanje na vremena junačkog puta Vojske Republike Srpske koja je dala značajan doprinos u stvaranju Republike Srpske.

"Nažalost, veliki broj boraca je na tom putu dao živote, među kojima su i 44 poginula borca sa područja Stričića i Pavića. Srpski borci su, takođe, bili buntovnici, ali na jedan drugi način. Dok se Petar Kočić borio sa perom, oni su, nažalost, morali da se bore sa puškom u ruci za očuvanje slobode našeg naroda na ovim prostorima", ocijenio je Rogić.