VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura26/08/2019

PROMOVISAN ROMAN "PRST SUDBINE" SRETE VUČKOVIĆA

 

KOSTAJNICA, 26. AVGUSTA /SRNA/ - U Kostajnici je večeras promovisan roman "Prst sudbine" slijepog pisca Srete Vučkovića, koji kroz životne priče svojih predaka opisuje neke istorijske događaje i momente koji su dokaz nasilništva nad srpskim narodom.

 

Prema njegovim riječima, roman prati sudbinu porodice Konjević iz Kadin Jelovca kod Kozarske Dubice od sredine 19. vijeka do šezdesetih godina 20. vijeka.

"To je hronika koja prati sudbinu porodice moje majke, a ujedno i sudbinu srpskog naroda u Prvom svjetskom ratu, u međuratnom vremenu, Drugom svjetskom ratu i periodu nakon njega", rekao je Vučković Srni.

On je istakao da je u romanu, između ostalog, riječ o "pravu prve bračne noći", Kolubarskoj bici, Solunskom frontu, opštenarodnoj žalosti nakon ubistva kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, Kozarskoj ofanzivi i raseljavanju Kozarčana, te povratku naroda na ognjišta i periodu obnove koji su obilježile seljačke radne zadruge i omladinske radne akcije.

Svetlana Đurđević, direktor Narodne biblioteke "Nevenka Stanisavljević" koja je organizovala večerašnju promociju, rekla je da je pohvalno da čovjek ne dozvoli da ga bolest ili neke druge prepreke spriječe da živi punim životom.

"Zato je kostajničkoj biblioteci neizmjerno drago da organizujemo promocije takvih pisaca, jer sve to što oni rade šalje poruku svima nama da nikad ne odustajemo i da, bez obzira na prepreke, radimo ono što volimo", istakla je Đurđevićeva.

Sreto Vučković je nastavnik Srpskog jezika u penziji koji se književnošću počeo baviti nakon što je, zbog bolesti, oslijepio.

Roman "Ploska" Vučković je objavio 2016. godine, a godinu dana kasnije zbirku pripovjedaka "Pomračenje sunca" i ove godine roman "Prst sudbine".