VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana27/08/2019

POČELA SJEDNICA O IMENOVANjU TEGELTIJE

 

SARAJEVO, 27. AVGUSTA /SRNA/ - U Sarajevu je počela vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je jedina tačka dnevnog reda imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara.

 

Sjednica je počela u zgradi Predsjedništva BiH u 13.00 časova, a po njenom završetku biće objavljeno saopštenje.

Vanredna sjednica zakazana je na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa jednom tačkom dnevnog reda - imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Srni je u kabinetu srpskog člana Predsjedništva rečeno da je Dodik zahtjev za održavanje vanredne sjednice poslao Komšiću i bošnjačkom članu Predsjedništva Šefiku Džaferoviću po generalnom sekretaru ove institucije Zoranu Đeriću.

U Dodikovom zahtjevu je navedeno da su članovi Predsjedništva na sjednici održanoj 20. avgusta postigli usmenu saglasnost o odgađanju 37. vanredne sjednice Predsjedništva sa tačkom dnevnog reda imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Ukoliko članovi Predsjedništva imenuju Tegeltiju, odluka o tome biće dostavljena u dalju proceduru Komisiji Predstavničkog doma parlamenta BiH za pripremu izbora Savjeta ministara.

Centralna izborna komisija BiH je 22. avgusta, postupajući po zahtjevu Predsjedništva BiH kao organa nadležnog za imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara, utvrdila da Tegeltija ispunjava potrebne uslove za imenovanje propisane Izbornim zakonom.

Agencija za istrage i zaštitu završila je 23. avgusta provjeru istinitosti informacija koje je Tegeltija naveo na obrascu izjave CIK-a i izvještaj o tome uputila Predsjedništvu.