VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana27/08/2019

AKO NE BUDE NOVOG SAVJETA MINISTARA, SLIJEDI SJEDNICA PARLAMENTA SRPSKE

 

SARAJEVO, 27. AVGUSTA /SRNA/ - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će se, ukoliko do 5. septembra ne bude izabran Savjet ministara, okupiti politički predstavnici srpskog naroda i biti zakazana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

 

"Pripremićemo detaljan materijal o šteti koju trpe Republika Srpska i srpski narod u BiH i na bazi ozbiljne poslaničke institucionalne rasprave sugerisati određene zaključke", rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon otkazivanja vanredne sjednice Predsjedništva BiH čija je jedina tačka trebalo da bude imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Dodik je naglasio da ima razne ideje koje će predložiti kada dođe vrijeme.

"Naše je pravo da istupimo iz ranijeg sporazuma o formiranju Oružanih snaga BiH. Kradu nam iz indirektnih poreza. Povući ćemo se iz sporazuma o indirektnim porezima i formirati svoju službu ovih poreza. Nećemo mijenjati stope, nećemo ništa mijenjati, ali u BiH hoćemo politiku čistih računa i neću dozvoliti da nas kradu. Uzurpiraju nam politička prava i još nam kradu pare", naveo je Dodik.

On je zatražio da Džaferović pokaže gdje u Ustavu piše da BiH ima pravo na Sud i Tužilaštvo, pa će mu vjerovati da se bori za ustavnost i zakonitost.

"Njegovo pravo je u funkciji politike i njegove partije", kaže Dodik.

On je ponovio da su ispunjeni svi zakonski uslovi za imenovanje kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, što je danas potvrdio i Željko Komšić otvarajući vanrednu sjednicu, imajući u vidu da su dostavljene pretrage koje su tražene od Centralne izborne komisije i Agencije za istrage i zaštitu BiH.

"I u tom pogledu su mi saopštili njih dvojica /Komšić i Džaferović/ da neće glasati za kandidata ako to predložim i da, ukoliko je moguće, sjednica bude odgođena. Imajući u vidu situaciju mogućeg preglasavanja u kojem bi se žrtvovalo ime kandidata odlučio sam da to povučem jer nije bilo drugog izbora. Sada je stanje takvo da ni ova sjednica nije proizvela kandidata", istakao je Dodik.

On je dodao da Bošnjaci ostvaruju svoj nacionalni plan, a to je uzurpacija svih mjesta od Savjeta ministara, Predstavničkog doma, Doma naroda, Predsjedništva BiH, jer su sva mjesta u okviru bošnjačke nacionalne politike i derogirana su prava Hrvata i Srba, što proizvodi tešku političku situaciju.

"Rok sporazuma koji smo potpisali je 5. septembar i do tada ćemo razmotriti određene postupke i nećemo dozvoliti da Srbima i Republici Srpskoj budu uskraćivana politička prava kako to zamišlja političko Sarajevo, predvođeno SDA", poručio je Dodik.