VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana27/08/2019

NEDOPUSTIVO IGNORISANjE IZBORNE VOLJE I UCJENjIVANjE SRPSKE

 

BANjALUKA, 27. AVGUSTA /SRNA/ - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da je za Srpsku nedopustivo ignorisanje izborne volje njenih građana, ucjenjivanje i maksimalistički zahtjevi za formiranje Savjeta ministara kojima se sprečava sprovođenje izbornog rezultata, posebno nakon sporazuma trojice lidera, koji mnogi miniraju i time uvode BiH u još veću krizu.

 

Čubrilović je ocijenio da bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić krše Ustav, Izborni zakon i Zakon o Savjetu ministara po kojem Predsjedništvo BiH ima rok za donošenje odluke o imenovanju kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara najkasnije 15 dana nakon održavanja konstitutivne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

"Sve odredbe Zakona o Savjetu ministara, Izbornog zakona, ali i odredbe Ustava BiH ovim su prekršene i zna se ko je za to odgovoran. To su upravo oni koji se stalno pozivaju na ustavnost i poštivanje zakona, a krše sve zakonske akte ove zemlje", naglasio je Čubrilović u pisanoj izjavi dostavljnoj medijima.

On je podsjetio da je uslovljavanje formiranja Savjeta ministara i predlaganja kandidata za predsjedavajućeg približavanjem bilo kojem vojnom savezu, izmišljen uslov zbog kojeg svi u BiH trpe veliku štetu.

"Ako je politika umješnost postizanja kompromisa i saglasnosti o stvarima o kojima sagovornici mogu da se dogovore, potpuno su nejasne opstrukcije kada je riječ o izboru Savjeta ministara koje traju deset mjeseci od izbora. Stav Srpske kada je riječ o NATO integracijama svima je poznat, kao i Rezolucija Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti. Zato je vezivanje ova dva pitanja jedno s drugim ili jedno za drugo nepotrebno uslovljavanje, podgrijavanje političkih tenzija i držanje zemlje u stalnoj institucionalnoj krizi", naveo je Čubrilović, koji je i predsjednik Demosa.

On je podsjetio da je Republika Srpska svog kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara predložila u skladu sa izbornom voljom građana i da je on prošao sve potrebne provjere.

"Za ovu institucionalnu krizu odgovorni su oni koji čine sve da opstruišu volju Republike Srpske, kršeći i Ustav i zakon", zaključio je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, posebna sjednica Narodne skupštine biće održana ukoliko je srpski član Predsjedništva BiH zatraži, podsjetivši da na to pravo po članu 171. Poslovnika Narodne skupštine.

"Ta sjednica će biti zakazana sa dnevnim redom koji predloži predlagač, a u ovom slučaju to je Milorad Dodik. Ukoliko član Predsjedništva predloži za dnevni red pitanja koja se tiču izmjena Ustava, o tome po Ustavu odlučuju narodni poslanici dvotrećinskom većinom. Mi ćemo se ponašati kao legalisti i u skladu sa Ustavom, zakonom i Poslovnikom Narodne skupštine Republike Srpske", naveo je Čubrilović.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upozorio je daanas da Bošnjaci u političkom smislu ostvaruju nacionalni plan uzurpacije prava Srba i Hrvata u BiH, što se ogleda u izboru Željka Komšića bošnjačkim glasovima na poziciju hvratskog člana Predsjedništva i neformiranjem Savjeta ministara čime se Srbima uskraćuje pravo na legitimno predstavljanje na nivou BiH.

"Oni to rade zato što u ovom trenutku sve čelne pozicije na nivou BiH drže upravo Bošnjaci", rekao je Dodik novinarima nakon otkazivanja vanredne sjednice Predsjedništva BiH čija je jedina tačka trebalo da bude imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

On je dodao da nezakonita uzurpacija pozicija od Bošnjaka gura BiH u tešku političku i institucionalnu krizu, te poručio da neće dozvoliti da se Srbima i Republici Srpskoj uskraćuju politička prava.

Dodik je rekao da je spreman do 5. septembra da se pojavi u Predsjedništvu i da se riješi pitanje formiranja Savjeta ministara, te da će u protivnom biti održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmotreno pitanje prenosa brojnih nadležnosti na nivo BiH.