VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura28/08/2019

PROMOVISAN ROMAN "PRST SUDBINE"

 

NOVI GRAD, 28. AVGUSTA /SRNA/ - U Narodnoj biblioteci u Novom Gradu večeras je promovisan roman "Prst sudbine", autora Srete Vučkovića.

 

Vučković, koji je nastavnik srpskog jezika u penziji, rekao je da je tema romana sudbina porodice njegove majke, porodice Konjević iz Kadinog Jelovca kod Kozarske Dubice.

"Opisana su dešavanja od sredine 19. vijeka do šezdesetih godina 20. vijeka, stradanja u Prvom i Drugom svjetskom ratu i događaji između i poslije ratova", rekao je Vučković, koji je počeo da piše nakon što je neizlječiva bolest očiju dovela do sljepila.

On kaže da je pokušao da nađe lijek, te bio na liječenju u Zagrebu, a zatim u Rusiji.

"Uspio sam da obezbijedim terapiju iz Rusije za neko vrijeme, a tokom minulog rata to nije bilo moguće. Tek nakon završetka rata saznao sam da je taj lijek mogao da se kupi u Novom Sadu, ali ja to nisam znao. Uslijedilo je penzionisanje 2003. godine, a 2006. potpuni mrak", rekao je Vučković.

Vučković je 2016. godine objavio roman "Ploska", a godinu dana kasnije zbirku pripovjedaka "Pomračenje sunca". Očekuje da će za godinu-dvije napisati roman o svom životu.

Promoter i sponzor romana Dušanka Ugrica Kotur rekla je da je promocija romana "Prst sudubnine" počela 10. avgusta u Kozarskoj Dubici i do petka, 30. avgusta, biće održano ukupno 25 promocija, koliko je i planirano za tri sedmice.

Direktor Narodne biblioteke Slobodanka Vujinović zahvalila je Udruženju slijepih i slabovidih lica Novi Grad za podršku u promociji romana.

U ovoj biblioteci je od 2017. godine otvoren kutak za slijepa i slabovida lica. Prije toga je stotinu audio-knjiga na CD-u Narodnoj biblioteci poklonila Specijalizovana biblioteka za slijepa i slabovida lica iz Sarajeva.