VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura29/08/2019

BOGDANU DIKLIĆU NAGRADA "ŽIVOJIN ŽIKA PAVLOVIĆ"

 

BEOGRAD, 29. AVGUSTA /SRNA/ - Glumac Bogdan Diklić ovogodišnji je laureat nagrade "Živojin Žika Pavlović", koju Leskovački internacionalni festival filmske režije dodjeljuje za afirmaciju regionalne filmske umjetnosti u svijetu, saopštili su danas organizatori.

 

Nagrada će Dikliću biti uručena u okviru 12. festivala koji će biti održan od 17. do 21. septembra na više lokacija u Leskovcu, a u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra.

"Diklić je kao jedan od najeminentnijih glumaca sa ovih prostora ostavio značajan trag u promociji regionalne kinematografije u svetu i time zaslužio glavno priznanje Festivala", navedeno je u saopštenju.

Diklić je izjavio da sebe doživljava kao predstavnika svih sa kojima je 44 godine bio u istom poslu.

"Velika je čast primiti nagradu `Živojin Žika Pavlović` i biti predstavnik svih koji su zajedno sa mnom radili sve te filmove. Sebe doživljavam kao predstavnika svih reditelja, scenarista, kolega sa kojima sam igrao u svim scenama, `izaslanikom` svih scenografa, direktora fotografije, kostimografa, garderobera, klapera, vozača...", rekao je Diklić.

Diklićevu karijeru obilježile su uloge u filmovima među kojima su "Majstori, majstori", "Variola vera", "Maratonci trče počasni krug", "Čudo neviđeno", "Oktobarfest", "Sabirni centar", "Tri karte za Holivud", "Lajanje na zvezde" i "Bure baruta".

Glumio je u serijama "Grlom u jagode", "Kamiondžije dva", "Brisani prostor", "Balkan ekspres", "Otvorena vrata", "Čizmaši", "Koreni", a ostvario je i veliki broj zapaženih pozorišnih uloga.

Među ranijim laureatima ove nagrade su Slobodan Šijan, Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Rade Šerbedžija, Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović, Slavko Štimac i Emir Kusturica.

Leskovački internacionalni festival filmske režije pokrenut je 2008. godine s ciljem promocije filmskih ostvarenja i autora iz zemlje i regiona. Razvio se u prestižnu manifestaciju koja prevazilazi lokalne okvire i ima sve veću popularnost kod filmofila i filmskih stvaralaca.

Koncept ovog festivala zasnovan je na afirmaciji djela i stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije, a koji u prvi plan stavlja umjetnost filmske režije.