VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura29/08/2019

PROMOVISAN ROMAN "PRST SUDBINE"

 

KOTOR VAROŠ, 29. AVGUSTA /SRNA/ - Roman "Prst sudbine", autora Sreta Vučkovića iz Kozarske Dubice, koji govori o istinitim događajima u jednoj porodici kroz dva svjetska rata i poslijeratnim vremenima, promovisan je danas u Kotor Varošu.

 

Vučković je rekao da knjiga govori o stalnoj borbi za opstanak, egzodusu naroda Kozare i poslijeratnoj obnovi.

"Roman govori o sudbini moje porodice sa majčine strane od turskog perioda, preko Prvog i Drugog svjetskog rata, stradanja naroda dijelom na Kozari i dijelom u Jasenovcu, te nevoljama u obnovi zemlje", naveo je Vučković.

On je naglasio da je sudbina Konjevića iz Kadinog Jelovca zadesila i druge porodice u njegovom kraju, ali i manastir Moštanicu - svjetionik i bastion Kozare.

Vučković je nastavnik srpskog jezika u penziji koji je zbog neizlječive bolesti očiju ostao bez vida, ali je, kako kaže, snagu života pronašao u pisanju.

On je istakao da je odlučio da piše kada je ostao bez vida i da mu je novu nadu za to dalo specijalno priznanje Saveza slepih Srbije za prvi roman "Ploska" 2014. godine.

Vučković je rekao da je 2016. uspio da izda i drugu knjigu - zbirku od 28 pripovjedaka "Pomračenje sunca", dok je ove godine 9. avgusta iz štampe izašao drugi roman "Prst sudbine", čija je promocija u toku.

O knjizi "Prst sudbine" okupljenima u Narodnoj biblioteci u Kotor Varošu govorila je i Dušanka Ugrica iz Švajcarske - sponzor prve i druge Vučkovićeve knjige i organizator promocije.

Ugrica je navela da su recenzenti Vučkovićevog romana profesori Gordana Latinović i Ana Pravilović, te književnik Slobodan Đurović.