VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura29/08/2019

KNjIŽEVNI FESTIVAL "ĆIRILICA" OD 1. DO 15. SEPTEMBRA

 

BUDVA, 29. AVGUSTA /SRNA/ - Književni festival "Ćirilica" biće održan od 1. do 15. septembra na trgu u Starom gradu u Budvi, potvrđeno je danas na konferenciji za novinare povodom održavanja festivala.

 

Organizatori 3. Književnog festivala su Narodna biblioteka Budve i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore.

Radomir Uljarević iz Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore rekao je da će u okviru festivala biti predstavljeni Divoševo četvorojevanđelje i edicija "Deset vekova srpske književnosti", kako bi se uvidio hiljadugodišnji književnoistorijski kontinuitet.

"Predstavićemo i enciklopedijsku monografiju `Ćirilični natpisi na stećcima`, napisanu na 1.200 stranica koja potvrđuje ćiriličnu utemeljenost naše kulture", rekao je on.

Predsjednik Savjeta Narodne biblioteke Budve Predrag Zenović rekao je da se Festival u protekle tri godine izdvojio kao značajan multimedijalni, multidisciplinarni i međunarodni festival posvećen ćiriličnoj kulturi i pismenosti.

Dio programa festivala posvećenog Budvi sadržajem će obogatiti zavičajna zbirka "Budvanski krug", pozorišnog reditelja Vide Ognjenović, kao i dvije večeri posvećene govoru i pjesmama Paštrovića.

Direktor Narodne biblioteke Budve Mila Baljević predstavila je cjelokupan program ovog festivala.

Ona je navela, između ostalog, da će biti izvedena pozorišna predstava "Prepiska Marine Cvetajeve i Borisa Pasternaka" u režiji Vide Ognjenović, te da će biti otvorena izložba "Zemljotres, katastrofa 1979-2019" koja će biti postavljena na panoima od ulaza do Trga, te do Crkve Santa Marija.

Baljevićeva je rekla da će na zatvaranju festivala, 15. septembra, biti održana projekcija dugometražnog filma "Katalog Balšići", scenariste i reditelja Gojka Čelebića.