VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 01/09/2019

ŠKOLE U BOLJIM USLOVIMA DOČEKUJU NOVU ŠKOLSKU GODINU

 

Moramo edukovati učitelje, nastavnike i profesore da inoviraju nastavne planove i programe i provode interaktivan proces nastave. Djeca moraju da imaju ishod znanja, odnosno da ono što nauče mogu i primjeniti, a ne reproduktivno znanje, kaže Trivićeva.

 

razgovarao: Darko Gavrilović

BANjALUKA, 1. SEPTEMBRA /SRNA/ - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da je sve spremno za početak nove školske godine u Srpskoj, navodeći da je ljetni raspust iskorišten za obnovu i adaptaciju školskih objekata i rad na uvođenju novina u nastavni proces kako bi učenici na efikasniji način dobijali nova znanja, a škole produkovale kadar koji će biti potreban tržištu rada.

"Sve je spremno za novu školsku godinu i 2. septembra sve osnovne i srednje škole u Srpskoj počinju sa nastavom. Imamo oko 89.000 osnovaca i oko 39.000 srednjoškolaca. Svi uslovi da bi nastava počela na vrijeme su ispunjeni i mogu da poželim srećan početak nove školske godine i da naši đaci budu vrijedni i zajedno sa učiteljima, nastavnicima i profesorima steknu nova znanja", rekla je Trivićeva u intervjuu Srni.

Ona je istakla da su u pauzi između dvije školske godine radili na nekoliko polja, a bazirali su se na investicije kako bi iskoristili ljetni period za obnovu, rekonstrukciju i adaptaciju školskih objekata i prostora koji zahtjevaju redovno održavanje i investicije.

"Imali smo i nove investicije kao što je dogradnja objekta Osnovne škole `Branko Radičević` u Banjaluci sa osam novih učionica i djeca će konačno raditi u dvije, a ne u tri smjene. U Istočnoj Ilidži je u toku izgradnja fiskulturne sale. Cilj nam je da obezbijedimo najbolje moguće uslove u kojima učitelji nastavnici, profesori i učenici mogu nesmetano da obavljaju nastavu", kaže Trivićeva.

Ona je podsjetila da je Vlada Srpske ove godine za te namjene izdvojila 1,8 miliona KM, a kada se tome doda novac koji su obezbijedili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, lokalne zajednice i Vlada Srbije ukupno su za investicije na raspolaganju 9,2 miliona KM.

Govoreći o novinama u nastavnom procesu, Trivićeva je napomenula da je u Srpskoj urađen prvi digitalni udžbenik za osnovnu školu.

"Riječ je o udžbeniku geografije za šesti razred osnovne škole i ovaj pilot projekat će biti uveden u 12 osnovnih škola da bismo vidjeli kako će to prihvatiti nastavnici i djeca. Prilikom obuke nastavnika sam se uvjerila da mogu da prate sve što diktiraju tehnološke promjene. Sigurna sam da će na radost djece na drugačiji način dobijati nova znanja", naglasila je Trivićeva.

Prema njenim riječima, u srednjem obrazovanju je cilj da škole produkovale kadar koji će biti potreban tržištu rada kako bi i na taj način bio ostvaren pozitivan uticaj na razvoj privrede.

Trivićeva je navela da su krajem prethodne školske godine, uz napore Privredne komore, Zanatsko-preduzetničke komore i Unije udruženja poslodavaca Srpske, potpisali sporazum o saradnji kojim je definisano uvođenje učeničke prakse kod poslodavca.

"Željeli smo da povežemo škole i učenike sa privredom kako bi učenici imali plaćenu praksu. Poslodavci su prihvatili da će obezbijediti sve što je neophodno za obavljanje prakse, a jedan segment je edukovanje mentora u preduzećima koji će raditi sa djecom. To je dobar spoj i oni koji nakon završetka srednje škole ne budu htjeli da nastave sa obrazovanjem imaće mogućnost da ostanu u kompanijama i dobiju zaposlenja", rekla je Trivićeva.

Ona je dodala da je ljeto iskorišteno i za pripreme reforme obrazovnog sistema, te da je održana tematska sjednica Vlade kojoj je prisustvovala i predsjednik Srpske i na kojoj je iskazano opredjeljenje da je Republika Srpska spremna za iskorak u razvoju sistema obrazovanja imajući u vidu da danas živimo u potpuno drugačijem vremenu nego ranije.

"Javila se potreba da stvaramo novu školu za novo doba. Moramo edukovati učitelje, nastavnike i profesore da inoviraju nastavne planove i programe i provode interaktivan proces nastave. Djeca moraju da imaju ishod znanja, odnosno da ono što nauče mogu i primjeniti, a ne reproduktivno znanje. Moramo ih naučiti kako da uče", naglasila je Trivićeva.

Govoreći o digitalizaciji nastavnog procesa, Trivićeva je istakla da je još 2012. godine u svim osnovnim školama u Srpskoj proveden projekat "Dositej" koji je baziran na opremanju učionica informatičkom opremom.

"U naredne tri godine Ministarstvo prosvjete i kulture će nastaviti sa digitalizacijom, opremanjem informatičkom opremom i uvođenjem interneta u sve škole. Srpska će zahvaljujući Vladi Srbije dobiti na poklon 500 digitalnih učionica koje podrazumijevaju određene tehnologije i opremu. Dostavili smo spisak škola, u procesu smo usaglašavanja i privodimo kraju dogovor u vezi sa nabavkom, isporukom i drugim pitanjima koje treba da uradi Srbija", rekla je Trivićeva.

Osvrnuvši se na znanje koje stiču đaci, Trivićeva je podsjetila da vrednovanje znanja učenika obavljaju u kontinuitetu.

"Prošle godine je pokrenuta probna mala matura. Ove godine je realizovana u polovini škola, a sljedeće godine očekujemo da će obuhvatiti sve škole kako bismo se pripremili za školsku 2021/2022. godinu i da bi nakon polaganja male mature to bilo vrednovano prilikom upisa djece u srednje škole", kaže Trivićeva.

Ona dodaje da se kompletni rezultati malih matura i eksternog testiranja očekuju u decembru, ali da za sada pokazuju da se učenici nalaze na nivou od prošle godine i da imaju očekivano znanje kada je riječ o srpskom jeziku, dok je matematika nešto slabija i treba dodatno raditi sa djecom.

Govoreći o položaju prosvjetnih radnika, Trivićeva je naglasila da su sva sredstva uložena u prosvjetu investicija, a nikako trošak.

Ona je istakla da bi voljela da zaposleni u sistemu obrazovanja budu bolje plaćeni jer je to zahtjevan posao i da su ti ljudi svoj život posvetili edukovanju budućih generacija.

"U proteklih deset godina nije bilo povećanja plata, ali smo uspjeli to pokrenuti sa mrtve tačke i od 1. januara ove godine povećali plate nastavnicima i stručnim saradnicima sa visokom stručnom spremom za osam odsto", navela je Trivićeva.

Prema njenim riječima, to povećanje je na godišnjem nivou iznosilo oko 22 miliona KM.

"Na taj način smo pokazali da razumijemo probleme i da je došlo vrijeme da se plate prosvjetnih radnika moraju izjednačiti sa platama zaposlenih u javnoj upravi. Moramo uvažavati njihov rad, trud i ulogu koju imaju", rekla je Trivićeva.

U skladu sa memorandumom koji je Vlada potpisala sa Sindikatom obrazovanja, nauke i kulture, kaže Trivićeva, preostaje da se svake godine radi na povećanju plata kako bi one bile izjednačene sa platama zaposlenih u javnoj upravi, shodno stručnoj spremi koju imaju.

"Sigurna sam da će taj proces biti nastavljen, ali sve će zavisiti i od raspoloživih sredstava. Veoma je važno da smo svjesni da moramo ulagati u sistem obrazovanja i opredjeljenje Vlade je da ide u tom pravcu", poručila je Trivićeva.