VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura02/09/2019

OTVOREN 49. SKUP SLAVISTA

 

BEOGRAD, 2. SEPTEMBRA /SRNA/ - Na Filološkom fakultetu u Beogradu danas je otvoren 49. Skup slavista, za čije će učesnike u naredne tri sedmice biti organizovana predavanja iz srpskog jezika, književnosti i kulture, a planirano je i učešće na "Vukovom saboru" u Tršiću.

 

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je da već pet decenija profesori Filološkog fakulteta ulažu trud da se stvore veze srpske kulture sa cijelim svijetom i u tome ostvaruju veliki uspjeh.

"To su veze prijateljstva, poštovanja i međusobnog kulturnog prožimanja i vi se, upoznajući srpsku kulturu, penjete uz brdo srpske kulturne istorije. Magla se razilazi, vidici se proširuju i tako bolje vidite i sopstvene kulture iz kojih dolazite. Tako se kulture bolje vide, razumeju, čuju preko dugih vekova i pružaju ruke jedne drugima", poručio je Vukosavljević učesnicima.

On je naglasio da se srpska kultura trudi da očuva svoj identitet, bude prepoznatljiva, jasna i ispunjena jasnim vrijednosnim sadržajem, saopšteno je iz Ministarstva.

"To je zadatak svake kulturne politike bilo koje zemlje na svetu. Tako uklopljene kockice najrazličitih kultura, bez gubitka sopstvenog identiteta, čine jedan veličanstveni mozaik svetske kulture", poručio je Vukosavljević.