VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura02/09/2019

DRUŽENjE PJESNIKA I OSNOVACA NA PRVI DAN ŠKOLE

 

PRIJEDOR, 2. SEPTEMBRA /SRNA/ - Udruženje književnika Republike Srpske organizovalo je danas u dvije prijedorske osnovne škole čas pod nazivom "Skenderu u čast - pjesnici u školama".

 

Riječ je o nastupu predsjednika ovog udruženja Predraga Bjeloševića i pjesnika Ranka Risojevića i Ranka Pavlovića, povodom 109 godina od rođenja književnika Skendera Kulenovića, a čime je počeo zvanični program ovogodišnjih 47. Književnih susreta na Kozari.

Bjelošević smatra da bi druženja sa učenicima na prvi dan škole trebalo da postane redovna praksa, navodeći da je đacima zanimljivo da se druže sa pjesnicima čija se djela nalaze u čitankama iz kojih uče.

Risojević je istakao da je poznavao cijelu porodicu Skendera Kulenovića.

"Vrlo često se sjetim tih susreta, a Skendera sam sreo u dva navrata ovdje u Prijedoru. Tada sam bio mlad, ali se toga dobro sjećam", rekao je Risojević.

On je dodao da su njegove veze sa Skenderom Kulenovićem mnogo dublje, jer su na Paležu, gdje je pjesnik prvi put izgovorio svoju poemu "Stojanka majka Knežopoljka", u stroju bili njegovi roditelji.

"On je u mojoj kući kao pojava bio mitska figura i uvijek je za mene bio simbol Kozare, kao i Mladen Oljača, koji je isto nosilac te vrste simbolike. Tu se pridružuje i Branko Ćopić, a evo nas danas baš u školi koja nosi njegovo ime", rekao je Risojević.

Pavlović je izrazio zadovoljstvo što se vraća praksa da prvog školskog dana učenike u školama dočekuju pisci iz njihovih čitanki.

"Danas se sve manje čita, pa knjigu treba popularizovati, što se i pospješuje ako pisci dođu da govore svoja djela i ispričaju đacima kako ta djela nastaju", rekao je Pavlović.

Pavlović je dodao da su on i Risojević dobitnici nagrade "Skender Kulenović".

"Današnji susret sa đacima organizovan u školi nazvanoj po Branku Ćopiću - takođe dobitniku ove prestižne književne nagrade", rekao je Pavlović.

Pjesnici su, osim u Osnovnoj školi "Branko Ćopić", gostovali i u Osnovnoj školi "Dositej Obradović".

Program Književnih susreta na Kozari biće nastavljen u srijedu, 4. septembra, kada će u gradskoj čitaonici biti organizovana književna tribina profesora Gorana Maksimovića pod nazivom "Srpski rječnik Vuka Stefanovića Karadžića u istoriji i poetici srpske književnosti".