VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura02/09/2019

NENADU GRUJIČIĆU POVELJA SREMSKIH KARLOVACA

 

SREMSKI KARLOVCI, 2. SEPTEMBRA /SRNA/ - Direktor kulturne institucije Brankovo kolo Nenad Grujičić dobitnik je prestižnog priznanja "Povelja grada Sremskih Karlovaca" za izuzetne rezultate i dugogodišnju afirmaciju tog grada u zemlji, okruženju i svijetu.

 

Nagrada će Grujičiću biti svečano uručena 16. septembra - na Dan Sremskih Karlovaca, u zgradi Magistrata, najavljeno je iz Brankovog kola.

U saopštenju je navedeno da je Grujičić prestižno priznanje stekao strpljivim i nadahnutim dugogišnjim radom.

"Grujičić je od `Brankovog kola` uspeo stvori vrhunski brend srpske kulture. Jesenja manifestacija `Brankovo kolo` i `Prolećni Brankovi dani` svake godine okupljaju najeminentnije pesnike, pisce, dramske, muzičke i likovne umetnike, te filozofe i duhovnike iz zemlje i sveta, ali i mlade autore kojima daje konkretnu podršku i snažna krila na poljima poezije, umetnosti i kulture", navedeno je u saopštenju.

Iz Brankovog kola navode da je Grujičić mnogo učinio da Kolo istinski doprinese afirmaciji i popularicaziji Sremskih Karlovaca i Stražilova.

"Njihova vekovna sionska i parnasovska simbolika predstavljaju neponovljivu boju i retkost na mapi i u dubini srpske poezije, kulture, umetosti i duhovnosti. U koncentričnim krugovima, šireći svoju jedinstvenu misiju, pesnički i kulturni uticaj na Novi Sad, Vojvodinu, Srbiju, region i šire, pod vođstvom Nenada Grujičića, Brankovo kolo je odavno nadišlo lokalnu dimenziju i dostiglo univerzalne visine", istaknuto je u saopštenju.

Grujičić je, kao istaknuti pjesnik i pisac, svojim književnim djelima doprinio kultivisanoj promociji Sremskih Karlovaca i Novog Sada.

"Među gotovo 40 njegovih objavljenih dela nalazi se i poznata knjiga o Radičeviću `Branko - pesnik mladosti` u kojoj je predočio genezu, duhovnu lepotu i značaj Sremskih Karlovaca kroz protekle vekove, kao i osobene crte i domete lirike Branka Radičevića, kao srpskog i evropskog romantičara", navedeno je u saopštenju.