VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Zanimljivosti03/09/2019

TVORAC MEGREA I DANAS U VRHU KRIMI LITERATURE

 

BIJELJINA, 3. SEPTEMBRA /SRNA/ - Jedan od najvećih pisaca kriminalističkih romana svih vremena Žorž Simenon, tvorac genijalnog, a činovnički jednostavnog, inspektora Megrea, umro je 4. septembra 1989. godine.

 

Simenon je autor brojnih kriminalistička romana, među kojima je najviše onih u kojima je glavni lik Megre.

Neki od njih su prava remek-djela u svom žanru i čitana su i danas, poput romana: "Megre se ljuti", "Megre u Njujorku", "Moj prijatelj Megre", "Megre postavlja zamku"...

Simenon je bio belgijski književnik koji je pisao na francuskom jeziku. Veliki uspjeh serije romana o inspektoru Megreu ostavio je u sjenci ostatak njegovog djela.

Pod pseudonimom je objavio još 176 romana, desetine pripovjedaka i članaka.

Koristio je ukupno 27 pseudonima. On je najpoznatiji belgijski književnik u svijetu sa ukupnim tiražom od 550 miliona primjeraka.

Po statistici Uneska iz 1989. godine /u vrijeme Simenonove smrti/, Simenon je bio među najobjavljivanijim književnicima na svijetu, a četvrti među književnicima na francuskom jeziku. Djela su mu ukupno prevedena 3.500 puta na 47 jezika.

Serija o inspektoru Megreu sadrži 75 romana i 28 pripovjedaka. Prvi roman iz ove serije nastao je 1931, a posljednji 1972 - "Megre postavlja zamku".

Simenon u svojim romanima odslikava najrazličitije sredine, od pariskih ulica do arizonske pustinje, a u tim ambijentima kreću se zanimljivi likovi od kojih svaki nosi pečat svoje društvene pripadnosti.

Simenona su mnogi smatrali drugorazrednim autorom, ali to se iz godine u godinu mijenja.

Njegove romane čitali su mnogi ugledni filmski autori poput Felinija, Renoara i Trifoa, a mnogi su i ekranizovali njegova djela.

Simenon je u svojim romanima u literaturu uveo lik Megra, običnog emotivnog čovjeka - ni genija, ni snažnog nasilnika.

Mnogi ljubitelji Simenona smatraju da je saga o Megreu evropska varijanta američkog realističkog krimića po kojem su postali poznati Hamet, Lenard, Mekdonald i Čendler, ikone američkog krimi romana po kojima su u Holivudu snimljeni poznati filmovi.