VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura05/09/2019

ODIGRANA PREDSTAVA VIDE OGNjENOVIĆ

 

PODGORICA, 5. SEPTEMBRA /SRNA/ - Pozorišna predstava "Prepiska Marine Cvetajeve i Borisa Pasternaka" u režiji Vide Ognjenović odigrana je večeras na Trgu između crkava u Starom budvanskom gradu.

 

Uloge u ovom komadu, koji govori o čuvenoj ljubavnoj prepisci dvoje ljudi koji se godinama nisu vidjeli, ali su gajili međusobnu ljubav - ruske pjesnikinje Marine Cvetajeve i književnika Borisa Pasternaka, povjerene su Jovani Todorović i Slobodanu Beštiću.

Scenograf i kostimograf predstave je Vladislava Munić Kanington, kompozitor Zoran Erić, dok je tekst preveo Vladimir Jagličić, prenosi jedan od medijskih organizatora budvanski "Art pres".

Večerašnji program književnog festivala "Ćirilicom" na velikoj sceni na trgu, pod nazivom "Budvanski krug Vide Ognjenović", bio je posvećen poznatoj srpskoj književnici i rediteljki, a osim Ognjenovićeve na zadatu temu govorila je i profesor Božana Jelušić.

"Budvanski krug Vide Ognjenović" čine Kanjoš Macedonović /1989/, Trus i trepet /1994/, Jegorov put /2000/ i Don Krsto /2007/.

Ognjenovićeva je u Budvi i Paštrovićima otkrila "ružu mitova" i "ružu legendi", istraživala raznorodnu građu, kretala od istoriografskih tragova, da bi u njima prepoznala i uz pomoć dokumenata na nov način ispričala vječite priče o čovjeku i njegovom trajanju.

U Vidi Ognjenović Budva je dobila svojevrsnog zavičajnog autora, pisca koji je svojim dramama uspio da na sceni pokrene i oživi literarno i jezičko nasljeđe, običaje i kulturu, legendu i istoriografiju ovog kraja, saopštili su organizatori budvanskog festivala "Ćirilicom".