VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura06/09/2019

POČELA NAJVEĆA PJESNIČKA SMOTRA U SRBIJI I REGIONU

 

SREMSKI KARLOVCI, 6. SEPTEMBRA /SRNA/ - Besjedom novosadskog pjesnika Milana Nenadića o velikanu srpske lirske poezije Branku Radičeviću, danas je u Sremskim Karlovcima svečano otvoreno 48. "Brankovo kolo", najveća pjesnička smotra u Srbiji i regionu.

 

Nenadić je istakao da Radičevićeva poezija pripada riznici nemogućih podviga, te naglasio da se pjesnik oglašavao artikulisanim, ali i novim lirskim težnjama, na radost rodu i jeziku.

"U tragiku Njegoševe misli, ozbiljnosti i jezičkog dostojanstva koja seže do dna ponornih dubina naroda, pojavio se blistavi sjaj žubora jezika Branka Radičevića. Radičevićev jezički sjaj nalikovao je nestašnim potocima koji silaze niz Frušku goru", rekao je Nenadić.

Prema njegovim riječima, sa Radičevićem je započeta nova književnost i srpska lirika.

"Radičević je utemeljio i novo pevanje i mišljenje, novi moral zasnovan na radovanju životu, uzimanju od života onog što je vredno življenja. Uveo je u pesmu udisanje vazduha punim plućima sa fruškogorskih proplanaka i vinogorja", rekao je Nenadić.

On je istakao da bi bilo necjelovito govoriti o Radičeviću, a ne spomenuti Vuka Stefanovića Karadžića i Petra Petrovića Njegoša.

"Svakom ko se bavi poezijom na našem jeziku, jasno je da, ako bi svi srpski pesnici stali Njegošu na ramena, Radičević bi i dalje bio za glavu viši", rekao je Nenadić.

On je naveo da sjaj i žubor Radičevićeve lirike književnik Miloš Crnjanski imenovao proljećnim sjajem srpske poezije, kojim je začeta čuvena stražilovska škola srpskog pjesništva.

"Radičević je to započeo i do njegove pojave sva srpska epika je obeležena tugom i lelekom. Bili smo narod i patnje i bola, koji nije znao za smeh i radovanja sve do Brankove pojave", rekao je Nenadić.

Nenadiću je uručena najviše priznanje kulturne institucije Brankovo kolo - "Statueta Branka Radičevića", koja je rad vajara Jovana Soldatovića.

U nastavku programa pjesnici Ileana Ursu, Ivan Lalović i Stojan Berber govorili su stihove svojih pjesama u prepunoj sali najstari srpske Karlovačke gimnazije.

Mješoviti hor novosadske Gimnazije "Zmaj Jovina" pjevao je pjesme o temi stihova Branka Radičevića, a program otvaranja "Brankovog kola" upotpunili su nastupi i drugih umjetnika.

Manifestacija "Brankovo kolo" trajaće do 16. septembra, a osim u Sremskim Karlovcima, biće održana i u Novom Sadu i Stražilovu.

Branko Radičević /1824-1853/ je bio jedan od najvećih srpskih pjesnika evropskog lirskog romantizma.

Za kratkog života, napisao je svega 54 lirske i sedam epskih pjesama, dva odlomka epskih pjesama, 28 pisama i jedan odgovor na kritiku.