VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet06/09/2019

OKTAJ: ANKARA NE BLEFIRA

 

ANKARA, 6. SEPTEMBRA /SRNA/ - Turska ne blefira kada je najavila da će za izbjeglice otvorite svoje granice ka Evropi, rekao je danas turski potpredsjednik Fuat Oktaj.

 

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da Ankara planira da preseli milion izbjeglica na sjever Sirije i da postoji mogućnost da će ponovo otvoriti rutu za migrante ka Evropi ukoliko ne dobije adekvatnu međunarodnu pomoć za svoj plan.

"Izjava našeg predsjednika nije prijetnja niti blef. Turska neće ispaštati zbog kriza koje stvaraju druge zemlje", naglasio je Oktaj na marginama poslovnog foruma u Italiji.

U Turskoj se nalazi oko 3,6 miliona sirijskih izbjeglica i snage ove zemlje kontrolišu sjever Sirije, gdje se već, prema podacima Ankare, vratilo njih 350.000.

Erdogan je od međunarodne zajednice zatražio logističku podršku kako bi mogli graditi stambene jedinice tridesetak kilometara unutar Sirije jer se na taj način mogu obezbijediti humani uslovi života.

Ankara radi na uspostavljanju bezbjednosne zone sa SAD na sjeveroistoku Sirije, gdje, prema Erdoganovim riječima, može biti prebačeno još izbjeglih.

Erdogan je dodao da će u suprotnom morati da otvore "kapije" jer Ankara više ne može sama da podnosi teret pošto nisu dobili pomoć od međunarodne zajednice, odnosno EU.

EU i Turska sklopili su sporazum u martu 2016. godine prema kojem se Ankara saglasila da će ograničiti priliv migranata u Evropu. a zauzvrat će dobiti više milijardi evra pomoći.