VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet07/09/2019

APEL BRITANIJI DA PREUZME BORCE "ISLAMSKE DRŽAVE"

 

VAŠINGTON, 7. SEPTEMBRA /SRNA/ - Šef Pentagona Mark Esper apelovao je na Veliku Britaniju da preuzme svoje državljane borce "Islamske države".

 

Prema nekim procjenama, oko 250 do 300 stranih boraca koji su u zatvoru u Siriji porijeklom su iz Britanije, ali London nije voljan da ih primi natrag i izvede na sud.

Esper je apelovao na Britaniju, ali i druge zemlje Evrope, da preuzmu borce "Islamske države" i izvedu ih pred sud kako bi se izbjegao rizik koju oni predstavljaju za regionalnu bezbjednost.

Šef Pentagova, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Londonu, kaže da se na sjeveroistoku Sirije nalazi oko 2.000 stranih boraca, većinom iz Evrope.

Esper je rekao da njihovo prisustvo u improvizovanim zatvorima, koje nadgledaju Sirijske demokratske snage, predvođene Kurdima, predstavlja opasnost za bezbjednost u regionu.

"Situacija je neodrživa. Koliko dugo to može da traje? Oni se moraju vratiti u zemlje porijekla i suočiti se sa sudom, u suprotnom oni predstavljaju potencijalnu opasnost za region", rekao je Esper, objavio je list "Indipendent".

Esper je rekao da je moguće da će kurdske grupe biti prisiljene da oslobode zatvorenike, ako ih ne vrate u zemlje porijekla.

On je ukazao na rizik od mogućeg oslobađanja džihadista koji su u zatvorima kurdske milicije.

"Koliko dugo neko može njih da čuva u tim kampovima? Ovdje se radi o nekoliko hiljada boraca ukupno, uključujući više od 2.000 stranih boraca, od kojih mnogi dolaze iz Evrope", rekao je Esper.