VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana09/09/2019

KOJIĆ: REPUBLIČKI CENTAR UTVRDIO POSLJEDICE NATO BOMBARDOVANjA

 

ISTOČNO SARAJEVO, 9. SEPTEMBRA /SRNA/ - Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić izjavio je danas u Istočnom Sarajevu, nakon polaganja cvijeća na grob sestre i brata Radmile i Radenka Galinca - žrtava NATO bombardovanja, da je taj centar utvrdio direktne i indirektne posljedice bombardovanja.

 

On je napomenuo da je Republički centar obavio istraživanje i publikovao ga prošle godine, kojim su pored direktnih posljedica, a to su imena smrtno stradalih lica od NATO bombardovanja, utvrđene i indirektne posljedice.

"NATO se prvi put stavio na jednu od zaraćenih strana, a indirektne posljedice su 120.000 protjeranih Srba iz zapadno-krajiških opština, 40.000 protjeranih sa Ozrena i Vozuće, a druga indirektna posljedica su bolesti ljudi od osiromašenog uranijuma", naveo je Kojić.

U tom istraživanju, između ostalog, koristeći zvanične podatke, evidentirano je da je na području opštine Bratunac četiri puta veća stopa smrtnosti od kancera izbjeglih, u odnosu na domicilno stanovništvo.

Kada je riječ o obilježavanju stradanja Srba na Garavicama kod Bihaća, nakon što je MUP Unsko-sanskog kantona odbio da 14. septembra bude obilježeno stradanje 12.000 Srba koje su ustaše ubile u tom mjestu 1941. godine, Kojić je rekao
da je to stil i način ponašanja zvaničnih institucija Federacije BiH kada je roječ o obilježavanju značajnih istorijskih datuma za Srbe.

"To me ne čudi, posebno me ne čude nesuvisla obrazloženja kao što je migrantska kriza ili nešto slično", rekao je on.

Direktor Republičkog centra je naveo da je pronađen način da se obilježi stradanje Srba kroz istoriju u krajiškim opštinama, gdje spadaju i Garavice.

U Istočnoj Ilidži i Istočnom Novom Sarajevu danas se obilježava Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj tokom kojeg je ubijeno 46 vojnika i više od 50 civila.

Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj je 27. u kalendaru obilježavanja najvažnijih datuma iz istorije srpskog naroda sa ovih prostora.