VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet09/09/2019

SIMETRIČNI KORACI PROTIV TRKE U NAORUŽANjU

 

MOSKVA, 9. SEPTEMBRA /SRNA/ - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu pozvao je danas na "simetrične korake" radi sprečavanja trke u naoružavanju raketama u Evropi.

 

Saopštenje je objavljeno nakon što su Rusija i Francuska razgovarale u formatu "dva plus dva". Dvije strane su diskutovale o strateškoj stabilnosti, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je izjavio da je Rusija ponovila da neće razmjestiti rakete nigdje ukoliko ne budu postojali američki projektili.

"Naš stav je dobro poznat i više puta ga je potvrdio predsjednik Vladimir Putin. Mi nećemo razmjestiti takve sisteme u regionima osim ako tamo ne bude sličnih američkih sistema", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Njegov sagovornik, francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan, pozvao je da Pariz i Moskva zajedno rade na stvaranju arhitekture strateške stabilnosti u Evropi, prenio je "Sputnjik".

"Definitivno moramo raditi na obnavljanju strateške stabilnosti u Evropi kako bismo kreirali novu arhitekturu koju je predložio predsjednik Francuske Republike, pošto Evropa nikada neće biti bezbjedna ako ne budemo imali jasne i snažne odnose sa Rusijom", naglasio je Le Drijan.