VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet10/09/2019

RAST BROJA TURISTIČKIH DOLAZAKA - EVROPA NAJPOSJEĆENIJA

 

MADRID, 10. SEPTEMBRA /SRNA/ - Broj međunarodnih turističkih dolazaka povećan je za četiri odsto ili 30 miliona u odnosu na isti period prošle godine, a Evropa je najposjećenija, ističe Svjetska turistička organizacija.

 

Od početka ove godine zabilježen je 671 milion turističkih dolazaka, a za rast broja dolazaka najzaslužniji je Bliski istok, koji bilježi osam odsto više stranih turista.

Turisti su ove godine u većem broju dolazili i u Evropu - četiri odsto više nego lani, dok su Afrika i američki kontinenti imali umjereniji rast, od tri odnosno dva odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U Evropi je turistička potražnja povećana u vrijeme Vaskrsa i početkom ljeta, pa je zadržala poziciju najposjećenije na svijetu.

Za rast dolazaka stranih turista u Aziju i oblast Pacifika od šest odsto u odnosu na prvo polugodište 2018. zaslužna su kretanja kineskih turista.

U Africi je, takođe, zabilježen rast međunarodnih dolazaka turista /tri odsto/, pri čemu je najveći "pobjednik" sjeverna Afrika sa porastom dolazaka stranih turista od devet odsto.

Među turističkim nacijama, Kinezi su zadržali prvo mjesto u svijetu i ove godine sa 14 odsto više putovanja u inostranstvo nego lani.

Na povećan broj turističkih dolazaka u svijetu utiču bolji vizni režimi, snažne ekonomije i pristupačnost vazdušnom saobraćaju, dok su za smanjene dolaske turista odgovorni slabiji ekonomski pokazatelji, produžena neizvjesnost u vezi sa "Bregzitom", te trgovinski ratovi, procjenjuje Svjetska turistička organizacija.