VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika10/09/2019

HRVATI PRIPREMAJU NACIONALNU STRATEGIJU KAO ODGOVOR NA USTAVNU KRIZU

 

MOSTAR, 10. SEPTEMBRA /SRNA/ - Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ Božo LJubić rekao je da HNS radi na pripremi nacionalne strategije hrvatskog naroda kao odgovor na blokadu, te političku i ustavnu krizu u BiH.

 

"Imamo nacionalni strategiju i političke ciljeve koji su izraženi kroz dokumente HNS-a BiH, ali sada se suočavamo sa institucionalnom blokadom koja ima element političke i ustavne krize. Djelovanje predstavnika HNS-a u novim okolnostima traži od HNS-a da nađe i konkretne odgovore za ova pitanja", rekao je LJubić.

Komentarišući izjave specijalnog izaslanika SAD za zapadni Balkan Metjua Palmera da je jedan od njegova tri cilja funkcionalnost BiH, LJubić je naveo da je sve što radi HNS takođe usmjereno na to da se BiH pretvori u funkcionalnu i samoodrživu državu, što ona nije, a što se pokazuje i aktuelnom blokadom.

"Ja bih se osvrnuo na jednu raniju Palmerovu izjavu, odnosno na određene manipulacije sa njegovom izjavom. U sarajevskim medijima izjava je plasirana na način da je Palmer protiv etničke ravnopravnosti, a on je zapravo izjavio da je vizija SAD da sve zemlje zapadnog Balkana budu građanske, a ne vlasništvo određene etničke grupe, što je i naš cilj", naveo je LJubić.

On je dodao da je cilj i HNS-a da BiH bude uređena tako da "ne bude vlasništvo jedne određene etničke grupe, već ono, što jedino može biti, a to je država tri konstitutivna naroda".

U tom kontekstu LJubić je rekao da HNS zagovara federalizam BiH, na osnovu rezolucije Evropskog parlamenta.

Prema njegovim riječima, iskustva razvijenih federalnih, demokratskih višenacionalnih država pokazala su da se nacionalno i građansko ne isključuju, već se međusobno dopunjuju.

"To je naš cilj i Palmerova izjava ne odudara od tih stavova", naglasio je LJubić.

On je rekao da je poslanik iz Hrvatske u Evropskom parlamentu Dubravka Šuica imenovana za potpredsjednika Evropske komisije za demokratiju i demografiju i da ima šire područje djelovanje nego što je to imao dosadašnji komesar za politiku susjedstva i pitanja proširenja Johanes Han.

LJubić je naveo da očekuje da će Evropska komisija slijediti preporuke Evropskog parlamenta, te da se BiH kroz reorganizaciju i proces pridruživanja EU pretvori u državu koja će biti sposobna za evropske intergracije, a to može samo ako se konstituiše na načelima federalizma i postane vlasništvo svih građana i naroda, a ne jedne etničke grupe.