VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija11/09/2019

PETRIČEVIĆ NA OBILJEŽAVANjU VIJEKA "BANjE VRUĆICE"

 

BANjALUKA, 11. SEPTEMBRA /SRNA/ - Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević prisustvovaće danas svečanom obilježavanju 100 godina od postojanja Zdravstveno-turističkog centra "Banja Vrućica" u Tesliću.

 

Svečana akademija biće održana sa početkom u 18.00 časova, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Zdravstveno-turistički centar "Banja Vrućica", koji ove godine obilježava stotinu godina od osnivanja, promovisao je 6. septembra monografiju o svom istorijatu, kao i viber stikere sa motivima Banje.

Autor Monografije "Banja Vrućica - Vijek u službi zdravlja" Bojan Stojnić rekao je da je 1925. godine tokom kaptaže banjskih izvora pronađen zlatnik i ogrlica iz rimskog perioda, kao potvrda da je i u tom periodu bila poznata ljekovitost termomineralne vode sa ovog područja.

Stojnić je naveo da se u pripremi Monografije koristio arhivima institucija Republike Srpske, BiH i zemalja nekadašnje Jugoslavije, kao i drugim onovremenim pisanim dokumentima i štampom.

On je podsjetio na istorijat od 1919. godine kada je banjski kompleks od Hamdi-bega Ajanovića iz Tešnja kupio Simo Krstić i kada počinje moderni razvoj ovog zdravstveno-turističkog centra.

Direktor Zdravstveno-turističkog centra "Banja Vrućica" Dragan Bogdanić rekao je da je ovaj centar lider zdravstvenog, kongresnog, sportsko-rekreativnog i velnes turizma u Republici Srpskoj i jugoistočnoj Evropi, ističući da je veliki uspjeh obilježavati 100 godina rada.

"Zahvalan sam autoru Monografije što je lijepo i koncizno opisao ljude i događaje, te nosioce odgovornih funkcija koji su išli u pravcu razvoja Banje Vrućice", rekao je Bogdanić i zahvalio i onima čija imena nisu navedena u monografiji, ali su ostavili trag, kao i korisnicima za povjerenje.

Izvršni direktor za operacije i marketing Aleksandar Radošević rekao je da će viber stikeri korisnicima u BiH biti dostupni od sutra, čijim preuzimanjem automatski postaju članovi "Viber" zajednice "Banje Vrućice".

Radošević je najavio da će uskoro funkcionisati i "Viber čet-bot", odnosno korisnici će 24 časa na raspolaganju imati direktnu komunikaciju sa Banjom.