VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo11/09/2019

RUDARI ISCRPLJENI, ČETVORICI UKAZANA LJEKARSKA POMOĆ

 

SARAJEVO, 11. SEPTEMBRA /SRNA/ - Četiri rudara koja štrajkuju glađu u jamama Rudnika mrkog uglja "Zenica" zatražila su ljekarsku pomoć i zbrinuta su, izjavio je predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH /FBiH/ Sinan Husić.

 

On je naveo da su rudari umorni i iscrpljeni, te izrazio bojazan da bi, na osnovu psihičkog i fizičkog stanja rudara, moglo biti i težih slučajeva.

"Od juče u 15.00 časova traje štrajk glađu radnika pogona Stara jama i Stranjani, a od jutros imamo štrajk glađu i u trećem pogonu Raspotočje. U jamama 150 do 200 rudara", rekao je Husić.

Prema njegovim riječima, jutros je upućen dokument odgovornim ljudima u Vladi FBiH u kojem su ponovljeni jučerašnji stavovi i zahtjevi, prenose federalni mediji.

Računi zeničkog rudnika su blokirani zbog nagomilanog poreskog duga, tako da rudarima nisu isplaćena primanja.

Predstavnici sindikata rudara najavili su da bi od 13. septembra mogli stupiti u generalni štrajk ukoliko im do tada ne budu isplaćene zarađene plate.

Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH saopštio je da ostaje pri odluci o stupanju u generalni štrajk 13. septembra, a oko 200 rudara rudnika mrkog uglja u Zenici i Brezi odlučilo je da ne izlazi iz jame.