VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo11/09/2019

POLUČASOVNA OBUSTAVA RADA U VRTIĆIMA I ŠKOLAMA

 

SARAJEVO, 11. SEPTEMBRA /SRNA/ - Prosvjetni radnici u vrtićima, osnovnim i srednjim školama u Federaciji BiH /FBiH/ održali su danas polučasovni štrajk upozorenja u znak solidarnosti sa kolegama iz Unsko-sanskog kantona koji su u generalnom štrajku od 2. septembra, odnosno od početka nove školske godine.

 

Obustava rada održana je od 10.30 do 11.00 časova, kada je u većini škola veliki odmor, kako učenici ne bi bili oštećeni, a u školama gdje u to vrijeme nije veliki odmor učenici i nastavnici su tih 30 minuta proveli u učionici, ali se nastavni proces nije odvijao.

Za vrijeme štrajka upozorenja u vrtićima aktivnositi su redukovane, pri čemu su djeca bila zbrinuta, prenijeli su federalni mediji.

Ukoliko ne bude pronađeno rješenje i Vlada Unsko-sanskog kantona ne odluči da pregovara s prosvjetnim radnicima, sindikati koji zastupaju prosvjetne radnike u FBiH najavili su da će razmotriti opciju generalnog štrajka na nivou Federacije.

Od Vlade Unsko-sanskog kantona prosvjetari traže poštovanje kolektivnog ugovora za zaposlene u obrazovanju, što znači da mora biti obezbijeđena osnovica za plate koja je bila definisana i usvojena, a koja se krši od septembra 2018. godine do danas, te isplatu razlika na plate u tom periodu.